Des de fa un any i mig la pandèmia del coronavirus ha estat al dia a dia dels mitjans de comunicació. I també a les xarxes socials, sobretot a Twitter. Primer el confinament, les restriccions, la desescalada, el desconfinament i les següents onades; fins que va arribar la vacuna. L’esperança tornava a les vides dels ciutadans, l’índex de mortalitat per la Covid-19 anava a la baixa i els contagis cada vegada eren més residuals. Uns mil positius al dia, gairebé cap ingressat a la Unitat de Cures Intensives i menys de mitja dotzena de defuncions diàries. Tot i ser dades encara negatives, semblava que deixàvem l’etapa forta del coronavirus a un costat.

 

La cirereta del pastís va arribar dimecres quan Catalunya va obrir la franja de vacunació dels joves d’entre 16 i 29 anys. En pocs minuts el web es va col·lapsar i els més ràpids van poder agafar cita a la seva població. Els grups de Whatsapp es van omplir de captures de pantalla amb l’hora, el lloc i el tipus de vacuna i la sensació entre el jovent era de felicitat. Els no tan ràpids –no perquè no tinguessin interès a immunitzar-se, sinó perquè el portal de CatSalut no va poder fer front als milers de catalans que volien demanar cita– tenen hora en indrets lluny de casa seva. “Algun lloc a Viella per anar a esmorzar?” deia un conegut després d’aconseguir cita a la capital de la Vall d’Aran. “Ostres, doncs jo sent de Lleida m’ha tocat a Igualada, però content de fer quilòmetres la veritat” comentava un altre. I és que després de llargs mesos amb restriccions, normes exigents, sense poder sortir de casa i amb horaris restringits, els joves tenim ganes de relacionar-nos, de viatjar, de gaudir amb els amics i de deixar enrere aquests mesos grisos de pandèmia.

Tot i això, la notícia de la resposta massiva dels joves catalans per vacunar-se –amb pics de 100.000 usuaris a l’espera per demanar cita en alguns moments– ha anat acompanyada del macrobrot dels viatges d’estudiants a les Illes Balears.

Una desena de comunitats autònomes han patit un repunt de positius perquè centenars d’adolescents van creure que el millor després de la selectivitat era anar-ho a celebrar a Mallorca sense cap mena de restricció. Com era d’esperar, un dels joves es va trobar malament, va fer-se una PCR i efectivament, va donar positiu. Com a resposta, els organitzadors del viatge van confinar a tots els grups en un hotel i, contra tot pronòstic, el complex balear s’ha convertit en el punt de mira de tot el país. Missatges d’auxili escrits als llençols, joves assegurant a través de Twitter i Instagram que estan “segrestats”, pares volent contractar a advocats per denunciar al Govern, als organitzadors del viatge i a qui faci falta i cambrers dels bars més propers facilitant alcohol i altres begudes als confinats…

Sembla mentida com una notícia tan positiva com la vacunació dels més joves hagi d’anar al mateix informatiu que la del macrobrot. Després de tants mesos a casa, de perdre’ns part de la joventut i d’haver complert fil per randa tot el que ens deien les autoritats, tant costa aguantar deu dies en un hotel a Mallorca amb connexió a internet, amics i sense exàmens per endavant?

És evident que per a alguns és un insomni, un infern i un maldecap, però la resposta és fàcil i clara: paciència i vacunació.