AP7
El Periódico

Aquests dies hi ha un enrenou, justificat, al voltant del trànsit per carretera, especialment el que afecta a l’autopista AP-7.

Les principals raons per explicar el gran augment de trànsit són l’eliminació dels peatges i el final de totes les restriccions sanitàries amb el conseqüent augment de l’activitat econòmica.

L’AP-7 també ha registrat un increment de sinistralitat. No sembla que sigui la tònica del conjunt del país. Probablement més proporció de trànsit per l’AP-7 fa que els accidents s’hagin desplaçat cap aquesta via.

Com ja s’ha dit a bastament, un dels problemes són els camions que importen i exporten mercaderies dels diferents territoris. No tenim solució immediata. Ho seria el tren, però massa anys donant suport al partit de govern de l’Estat per res. Ja hem vist que ha passat amb les inversions.

A més, quan es tracta de fer una millora d’infraestructures mig país es baralla amb l’altre mig i a Madrid es fan un fart de riure perquè des de Catalunya es bloqueja tot. Hi ha alguns que pensen que els ocellets repartiran les mercaderies pel país.

Una cosa evident és que camions ocupant dos o tres carrils de la via per avançar-se és un embús garantit. Si circuleu per l’AP-7 veure que és un continu.

Solució única i insuficient: regular els horaris de circulació dels camions i evitar que ocupin més d’un carril. Eliminarem algun col·lapse en cap de setmana.

Es veu que una solució brillant que proposarà el Govern és reduir la velocitat de 120 km/h a 110 o 100 km/h. No tinc idea de si això millorarà alguna cosa o no, però ho dubto.

De totes formes, pregunto: sobrepasseu habitualment els 120 km/h per l’AP-7. Si no ho feu, veureu com un continu de cotxes us avancen, fins i tot algun camió. Diria que una alta proporció de vehicles va a bastant més de 120 km/h. Curiosament, els camions no poden anar a més de 90 km/h i els autocars crec que a 100 km/h.

Els que sobrepasseu habitualment el límit de velocitat per l’AP-7, heu rebut alguna multa? Coneixeu una norma de circulació que diu que s’ha d’anar pel carril de la dreta? Proveu a l’estat veí que tenim al nord de córrer a més de la velocitat permesa o aneu pel carril de l’esquerra sense necessitat. És un experiment interessant. El tema dels camions a 90 km/h és un acudit.

A mi em fa por que les mesures siguin tan eficaces com portar mascareta pel bosc. Mesures preses perquè alguna cosa s’ha de fer, donar la sensació de prendre mesures encara que siguin completament ineficaces.

Tenim un país que fa normes, moltes, algunes absurdes, però que no importa gaire que les facin perquè no es compleixen. A ningú l’importa, el que cal és dir que s’ha aprovat i ja està, feina feta.

Posem un exemple. Els soferts habitants de Barcelona saben que existeixen unes normes de circulació de bicicletes i patinets. Que aixequi la mà l’exòtic ciutadà que no hagi estat a punt de ser atropellat a la vorera per algun d’aquests vehicles. I si se li tira a sobre i es queixa, és possible que rebi algun insult de l’incívic conductor. Més difícil encara: qui ha vist un agent de l’ordre multar algun d’aquests incívics?

Normes no ens en falten, màniga ample o desídia en sobra.

Igual podríem dir sobre la contaminació. Ja sabeu com va anar això de la zona de baixes emissions. Resulta que la matrícula determina si contamines o no. Un negoci pels venedors de cotxes i camions i un desastre per moltes persones. Per què un conductor d’una furgoneta no pot canviar parts del motor i posar filtres de manera que compleixi tota normativa de baixes emissions? Massa feina comprovar això, val més ensorrar l’economia dels ciutadans.

Menys velocitat menys contaminació. No sempre és cert. A velocitats baixes, conforme es disminueix la velocitat es contamina més. Serà el cas de les ciutats.

Sovint vaig a un lloc de la Costa Brava on a la platja posa que està prohibit fumar, jugar a pilota i que entrin gossos. Res contra els gossos a hores que no hi ha gent sempre que no deixin excrements, llàstima que de vegades això no passa. Sobre les cigarretes, millor no parlar-ne. Algú vigila el compliment de les normes? Naturalment, no.

Normes no ens en falten, algú que les faci complir sí. Segurament tindrem una AP-7 amb uns quants ciutadans viatjant a 100 km/h amb uns altres que els avançaran a 150 km/h i els camions incomplint totes les normes. Segur que gràcies a això ja no s’incendiaran camions i tot anirà bé.

Algun conseller, cofoi, creurà haver fet una gran feina.