Gemma Gorga, poeta i professora universitària de filologia, feu una estada de dos mesos a San Francisco. Dos mesos badant, passejant, observant, visitant llibreries, escollint llibres i llegint. Dos mesos d’anotacions a la llibreta que ha transformat en aquest viatge de paper pel seu cosmos literari. La pròpia autora defineix el seu periple com un pelegrinatge laic, la llibreria, per tant, com a temple, un lloc de devoció on la litúrgia és el descobriment de l’espai i la tria del llibre.

 

Mentre la trama de llibre són les vivències de la poeta, el descobriment que ens comparteix de cadascuna de les llibreries, els llibres que hi troba i la seva lectura posterior. Així com el camí fins a arribar-hi, el barri on estan situades, l’entorn, el paisatge, la ciutat, la història, etc. L’ordit serien les reflexions que travessen tot el llibre, i que alhora el singularitzen i li donen la dimensió que té. Els fils d’aquest ordit són de colors diversos, sobresortint les reflexions de la lectura com a viatge, la lectura com aliment, el llibre físic davant el digital, l’evolució històrica del llibre, la simbologia del llibre dins la pintura, són només alguns exemples que ens ofereix l’obra. “La lectura afecta, transforma, canvia la vida, fa patir i pot arribar a matar. Uns lectors en surten formats; altres transformats; d’altres, deformats.”.

 

La trama, a més a més, inclou referències artístiques literàries, cinematogràfiques, plàstiques, etc. com Luís Cernuda, Miguel de Cervantes, Bohumil Hrabal, Virginia Woolf, J.D. Salinger, Daphne du Maurier, Ray Bradbury, Auguste Rodin, Claude Vignon, Alfred Hitchcock, Ingmar Bergman, que configuren una mostra de molts més noms que trobarem al llarg de l’obra. Als que cal sumar el llistat de referències bibliogràfiques de llibres que parlen de llibres, que trobarem al final.

 

L’escriptura de l’autora, rica i poètica, no fa ús de l’exaltació per transmetre entusiasme i emoció, sinó que aquestes deriven de la profunditat de la vivència i de la reflexió que en fa. L’autora uneix magistralment ordit i trama, creant aquest teixit multicolor, intens i engrescador que obliga a marcar pàgines, prendre nota i/o a subratllar sovint. Un viatge literari meravellós, molt recomanat a totes aquelles persones que gaudim del plaer d’entrar a una llibreria, observar, vagarejar entre els prestatges, i escollir un llibre.

 

Títol: Hi ha un país on la boira

Autora: Gemma Gorga

Editorial: Tushita Edicions, col·lecció Quarteres

Lloc i any d’edició: Sant Celoni, 2021

Pàgines: 296

Article anteriorVíctimes de la immersió
Article següentTornar al punt de partida
Anna Tomàs i Mayolas, viu a Vilafranca del Penedès des de ben petita. Treballa a l'administració pública. Advocada que no exerceix i Mediadora. Li agrada compartir tot allò que l'emociona, especialment els llibres, per aquest motiu publica ressenyes literàries al blog Els orfes del Sr. Boix, i a diferents mitjans de comunicació comarcals (El 3 de vuit, El 9 Nou - Osona, Nova Conca i El Vallenc). És voluntària de lectura en veu alta a residències de persones grans. A vegades escriu a lannaalpaisdelesmeravelles.