La reacció posterior a la sentència del Procés ha transformat per complet la campanya electoral del 10-N. Les protestes massives contra la decisió judicial del Tribunal Suprem han superat les expectatives de partits polítics i institucions amb accions com l’ocupació de l’aeroport, les marxes per la llibertat o la vaga general del 18-O. L’impacte de les mobilitzacions ha portat les forces independentistes a omplir cartells i espots de càntics habituals en les manifestacions.

L’exemple més senzill s’aprecia en l’eslògan de Junts per Catalunya: “Per la independència, ni un vot enrere. El lema apel·la directament al clam Ni un pas enrere, un crit molt utilitzat durant les manifestacions de les darreres setmanes, fins i tot durant els enfrontaments entre manifestants i policia. La candidatura liderada per Laura Borràs ha sorprès amb l’elecció d’una proclama que es contraposa amb l’actuació repressiva de la conselleria d’Interior liderada pel també juntaire Miquel Buch.

En canvi, ERC prova de diferenciar-se de la formació dirigida per Carles Puigdemont a través de l’aforisme “Tornarem més forts”. La frase es vincula a la campanya de resposta a la sentència d’Òmnium Cultural Ho tornarem a fer, utilitzada pel president de l’entitat Jordi Cuixart durant el judici i molt freqüent a les pancartes de les protestes. A més, la candidatura liderada per Gabriel Rufián estructura els cartells electorals a partir de conceptes com Independència, Autodeterminació i Justícia. Sobre un fons groc, la campanya republicana també recupera reivindicacions que ens transporten a les manifestacions dels inicis de la Transició com Llibertat i Amnistia.

Pel que fa a la CUP, el partit anticapitalista va un pas més enllà i inclou el sobreutilitzat  càntic Els carrers seran sempre nostres durant la part final del vídeo oficial de campanya. L’eslògan dels cartells electorals també enllaça amb una altra consigna molt habitual en les darreres convocatòries dels CDR: governi qui governi, serem ingovernables. La tria del lema Ingovernables suposa una declaració d’intencions de la voluntat cupaire de bloquejar les institucions espanyoles i també homenatja el primer disc de Xavi Sarrià i el Cor de la Fera, amb títol homònim.

Per tant, l’anàlisi dels eslògans i lemes electorals demostra que l’ús de clams i càntics populars s’ha fet imprescindible en les campanyes de les forces independentistes. Un element que confirma l’impacte de les protestes posteriors a la sentència del Tribunal Suprem però qüestiona la dèbil resposta institucional al Parlament de Catalunya. Mentre no arriba la famosa unitat estratègica de l’independentisme, de moment JxCat, ERC i la CUP ja s’han posat d’acord en la incorporació d’alguns lemes de les mobilitzacions a les campanyes del 10-N.