Robert Güerri, cap de secció del servei de malalties infeccioses i coordinador d'hospitalització covid-19 de l'Hospital del Mar de Barcelona

Entrevista a Robert Güerri, cap de secció del servei de malalties infeccioses i coordinador d’hospitalització covid-19 de l’Hospital del Mar de Barcelona. L’expert parla sobre la sisena onada del coronavirus, la situació de la covid-19 a Catalunya i la salut mental tant dels sanitaris com de la ciutadania.

Pregunta: Aquest 2022 serà l’any de posar fi a la pandèmia?
Resposta: Esperem que sí, estem en millors condicions que l’any passat, per tant, confiem en que així sigui.

Com hem d’esperar aquest any?

No ho sabem. Cada vegada que veiem que les coses anaven bé, el virus ens feia un gir, tornàvem a tenir un problema i se sumava a tot el que ja teníem. De cara a com anirà l’any, tenim un virus que és diferent del que havíem tingut fins ara perquè és molt més transmissible, però fa la sensació que no és tan patogènic. Per tant, jo crec que un cop passi aquesta onada, la situació pot ser una mica millor.

Hi haurà setena onada? L’hem d’esperar?

Sí, segur que n’hi haurà. El que passa és que cada onada que hem viscut ha estat radicalment diferents de la resta. La primera onada no tenia res a veure amb aquesta, la segona, perquè no l’esperàvem, també; cadascuna ha tingut les seves particularitats. Segur que tindrem una setena onada, però serà diferent a la que tenim ara. Jo crec que aquesta setena onada serà de molt més baixa intensitat, tot i que ningú esperava que aquesta sisena tingues tanta intensitat…

Com està Catalunya a nivell pandèmica? Està pitjor ara que fa un any?

Considero que estem infinitament millor que fa un any i que fa un any i mig. La situació està millor, està més controlada perquè el virus que va circulant és diferent i amb les dades que tenim ara ens mostra que la seva intensitat i agressivitat és inferior a la de la variant Delta. A més, tenim un gran percentatge de població vacunada i doblement vacunada. S’està veient que la vacuna està exercint una doble protecció molt significativa perquè si no funciones la vacuna, en aquests moments els hospitals estarien totalment saturats i la realitat és que no ho estan.

Què és el que més us crida l’atenció als metges?

A mi em criden l’atenció tres coses. Primer de tot la gran quantitat de casos acumulats en un moment determinat com el que tenim ara, que el que fa és distorsionar completament l’atenció sanitària a tots els nivells i això té una repercussió directa a la salut de la gent. La segona és la vacunació. S’ha creat un debat sobre les vacunes i això ha fet que hi hagi països on no s’estigui vacunant al mateix ritme; això pot fer que aparegui una nova variant amb característiques pitjors a l’òmicron que està circulant avui en dia. En tercer lloc, però no per això menys important, tots necessitem recuperar la nostra vida. Hi ha molt cansament tant mental com físic i això fa que estiguem esgotats.

Què us preocupa?

La pressió a l’UCI existeix i és molt forta, però no ho és tant com ho havia sigut amb altres onades. El que preocupa és que en alguns hospitals tenim tres plantes senceres destinades a la covid i això és molt. No és tant que en mesos anteriors, però segueix sent massa.

Quin creus que ha estat el paper dels mitjans de comunicació durant la pandèmia?

En general, els mitjans de comunicació clàssics han sigut prudents i han seguit la línea de contenir la situació. Tot i això, les xarxes socials han jugat un mal paper. De fet, entre els companys de l’hospital diem que Twitter és una reunió de cunyats. Al final pots tenir grans experts parlant d’una cosa, pero si a les xarxes socials algú diu un fet oposat, és molt difícil creure què és veritat i què no. Els mitjans de comunicació clàssics han sigut respectuosos i a les xarxes socials hi ha un problema més seriós.

Quin percentatge de no vacunats hi ha als hospitals catalans?

Entre el 40% i el 50% dels hospitalitzats no estan vacunats. També hi ha persones vacunades que agafen la infecció i que acaben a l’hospital i això passa no només per la covid, sinó perquè van acompanyades d’una sèrie de malalties i condicions pròpies que fan que aquests pacients puguin acabar hospitalitzats.En aquest moment, des d’un punt de vista clínic, qui realment ens preocupa són les persones no vacunades. Des d’un punt de vista assistencial són els que malauradament ens fan córrer més.

Quina és l’efectivitat de les vacunes?

Un dels grans problemes és que al principi pensàvem que la vacunació faria desaparèixer la covid completament i cada cop està més clar que això no és així. Les vacunes el que fan és entrenar el teu sistema immunitari perquè tingui eines per lluitar en contra de la infecció un cop et tornis a exposar. No significa que no et puguis posar malalt, sinó que el teu sistema immune és capaç de transformar una infecció que podria ser molt greu en convertir-la en una infecció mínimament greu o lleu i que d’alguna manera sobrevisquis. Per contra, si no estàs vacunat, el teu sistema immune és completament nadiu per aquesta infecció i llavors la resposta és greu.

S’han administrat unes 8.000 milions de dosis en un període curt de temps. Si hi hagués hagut algun problema ja s’hauria notat perquè tots els focus estan posats en això. És evident que no hi ha risc. Es pot discutir sobre l’eficàcia pel que hem explicat prèviament, però la vacuna és segura.

Què li diries a algú que considera que la pandèmia és una dictadura sanitària?

És difícil convèncer a aquestes persones, algú que és capaç de pensar això probablement no arribarem a entendre’ns. Els fets són els fets, la realitat és la realitat, podem discutir sobre coses però no sobre això. És un punt d’irracionalitat, hi ha un moviment i hem entrat en aquesta espiral. Hi ha persones que creuen que la covid és una invenció, jo no puc dir res sobre això, estem per altres coses.

Han de vacunar-se els menors d’edat? 

Com a pare entenc el plantejament. És un dubte que et pot sorgir, però hi ha més de cinc milions de nens vacunats sense afectes adversos greus. S’ha vist que els infants són un focus, hi ha hagut un increment d’hospitalitzacions en menors, així i tot no són greus.

Què hem après en aquests dos anys de pandèmia?

Abans teníem una sensació de falsa seguretat i la pandèmia ens ha demostrat que ni la nostra vida era tan segura. Ha quedat clar que una cosa tan viral com una infecció ho pot tombar tot per terra. La part bona, al final, és que com a societat la covid-19 ens enfortirà perquè hem lluitat tots junts en un escenari comú. També et dic que, ara per ara, no la veig gaire clara.

Un dels altres aprenentatges de la pandèmia és la manca d’inversió pública per blindar un bon sistema de salut. Aquesta crisi ha posat de manifest les carències del sistema. Jo crec que quan tot això acabi, s’haurà de veure que és el que volem i com ho volem replantejar. Tenim un bon sistema sanitari i la universalitat i la facilitat d’accés és una cosa que s’ha de preservar. A més de vetllar perquè sigui de qualitat. Invertir molts diners vol dir treure’ls d’altres llocs i això ja és una decisió política.

Hem d’esperar més variants?

Sí, perquè si el virus replica, té possibilitats de fer mutacions, és selecció natural. L’objectiu ha de ser frenar la transmissió descontrolada. La part bona de la variant òmicron és que té una rt i una capacitat de transmissió tan alta que fa que sigui molt difícil guanyar-la. L’òmicron va tan de pressa que hem d’esperar que n’hi hagi una altra.

La covid té data de caducitat?

No, la Covid es queda, anirà circulant, tindrem brots. Amb la taxa d’infecció que tenim ara a Catalunya es considera que la situació és de pandèmia però la Covid-19 com l’hem conegut té els dies comptats. Existirà, però conviurem amb ella.

Quins deures posaries al Govern?

La posició de la Conselleria de Salut no és fàcil. Em sento afortunat de no tenir cap responsabilitat política perquè no és fàcil de controlar. Dit això, cal reestructurar el sistema sanitari. La covid quedarà i impactarà al sistema sanitari. Tindrem hospitals saturats o mig saturats de gent contagiada i, per tant, s’haurà de redimensionar tot. S’ha de pensar en l’endemà.

Hem d’esperar més mesures restrictives a Catalunya?

Ara per ara, amb les mesures que hi ha en marxa, les dades ens permeten veure que l’expansió de la variant va a la baixa. Noves mesures no estan justificades. Algunes de les restriccions que tenim ara les haurem de mantenir, però algunes altres hauran d’anar desapareixent, hem de pensar també en el sector econòmic.

Per acabar, ens recomanes algun llibre o sèrie? 

Amb els meus fills mirem comèdies. La sèrie The Office, que és un clàssic, ens fa desconnectar, no pensar en res. La sèrie Supestore també la recomano: capítols de 20 minuts que et fan evadir-se.

Per escoltar l’entrevista sencera a Robert Güerri, feu click en aquest enllaç.