No tinc la pretensió d’endinsar-me en qüestions com la inflació, la política monetària o la reducció dels tipus d’interès des d’una perspectiva eminentment econòmica. Aquests àmbits els deixo a l’anàlisi d’il·lustres tècnics com Santiago Niño Becerra o Xavier Sala i Martín, que ho exposen brillantment en espais com ‘Tot es mou’ amb Helena Garcia Melero o ‘Col·lapse’ amb Ricard Ustrell. En el meu cas, em disposo a abordar el sector immobiliari, un terreny on, com a humil estudiant en període de formació, tinc algunes apreciacions que em permeto compartir, tot i ser conscient de la vasta travessia que encara em queda per recórrer i del molt que em queda per aprendre.

En el context actual, el sector immobiliari a Catalunya es troba en una fase d’alta complexitat,  fruit de d’unes decisions estratègiques del Banc Central Europeu (BCE) pel que fa a la política monetària. Recentment, Christine Lagarde va anunciar una reducció dels tipus d’interès de 25 punts bàsics amb l’objectiu de combatre la persistent inflació. Teòricament, aquesta mesura hauria de facilitar l’accés al crèdit i estimular l’economia, incrementant així la capacitat d’inversió en immobles. No obstant això, aquesta premissa ideal s’enfronta a una realitat multifacètica i polièdrica que requereix un anàlisi més profund que no simplement xifres i dades.

La política monetària de Lagarde influencia directament les decisions estratègiques de les agències immobiliàries. Aquestes han de gestionar un mercat cada cop més internacionalitzat, on la gallina dels ous d’or sembla ser l’adaptació als espais híbrids que combinen habitatge i treball, especialment en el context post-pandèmia. En aquest sentit, la demanda de models com el coliving ha augmentat notablement. Segons dades de CBRE, entre 2023 i 2025 es preveu la construcció de 35.565 noves unitats de coliving a Espanya. A Barcelona, el preu mitjà d’una habitació en un espai de coliving pot assolir els 800-900 euros, amb una expectativa d’increment del 10% per al 2024, atès que els professionals joves busquen solucions que s’adaptin a les seves necessitats de flexibilitat i sostenibilitat.

Com a estudiant d’API, reconec que la meva visió del sector és encara en formació, una protuberància de coneixement que ha de madurar amb el temps. No obstant això, és evident que les solucions no poden dependre únicament de la política monetària. Hem d’impulsar un mercat immobiliari sostenible que no estigui subordinat a tipus d’interès artificialment baixos. En aquesta línia, seria oportú considerar mesures que fomentin la construcció d’habitatges assequibles —això és una apreciació personal— sense oblidar que els fons d’inversió han exercit un paper fonamental en l’estabilitat del mercat. Amb un entorn de tipus baixos, els bancs han incrementat la seva capacitat de finançament, permetent a un nombre més gran de persones accedir a crèdits. A Espanya, la rebaixa dels tipus ha coincidit amb un increment del preu dels immobles, que ha crescut gairebé un 10% en els darrers 12 mesos, segons dades d’Eurostat. Així, mentre que la intenció del BCE és estimular l’economia, la realitat del mercat immobiliari revela que els preus dels habitatges continuen a l’alça.

A més, el comportament del mercat immobiliari es veu influenciat per factors com la demanda local, les tendències demogràfiques i les expectatives dels consumidors. Si bé la política monetària té un impacte significatiu, un enfocament integral que incorpori aspectes socials i ambientals és essencial per garantir la sostenibilitat del sector a llarg termini, com un llimac que progressivament construeix el seu camí.

El mercat d’oficines a Barcelona està experimentant una transformació significativa. Hi ha una creixent tendència cap a espais més flexibles i col·laboratius, com el coworking, que responen a les noves necessitats laborals en l’era post-pandèmica. Les empreses busquen ubicacions en zones emergents com el districte 22@, que ha demostrat ser atractiu per a inversors. No obstant això, l’escassetat d’espai disponible en zones tradicionals provoca una pressió sobre els preus. La sostenibilitat i l’eficiència energètica s’han convertit també en prioritats per a les noves construccions.

En síntesi, en aquest escenari complex i turbulent, les agències immobiliàries es veuen obligades a replantejar les seves estratègies d’actuació per fer front, simultàniament, a la pressing demanda que es manifesta i a la imperiosa necessitat de proporcionar un habitatge assequible a la població. Les solucions que s’implementin en el present esdevenen crucials no només per a la viabilitat immediata del mercat immobiliari, sinó també per a la seva sostenibilitat a llarg termini.

Article anteriorIndependents per Alcanó o Independents x Alcanó
Nascut l'any 2005. Encara que la meva experiència és limitada i el meu bagatge en el món polític i social és modest, he participat activament en el grup Altaveu i he contribuït a fundar una associació d'estudiants a l'Institut Martí Pous, amb la col·laboració de la comunitat educativa. La meva vinculació amb l'art és profunda. He completat els estudis obligatoris de secundària i, posteriorment, vaig realitzar un cicle formatiu a la Llotja de Sant Andreu. Després, vaig continuar la meva formació a Montlau, on vaig estudiar gestió administrativa. Actualment, estic immers en un projecte empresarial. També he estat involucrat en entitats com la JNC i, posteriorment, a Junts per Catalunya, on encara continuo militant. Actualment, des de Bellver de Cerdanya, el meu municipi, continuo amb el meu compromís polític i social.