Associació El Matí

«Volem fer un diari joiós, on la veritat esdevingui amable i es defensi somrient i, si mai ataca, sàpiga conciliar la fermesa contra l’error amb la suavitat envers l´errat».

D’aquesta manera es presentava públicament el diari El Matí, el nostre predecessor, en el seu primer número, el 24 de maig de 1929. Vuitanta anys després, l’abril de 2009, un grup d’activistes culturals i polítics d’un ampli ventall ideològic —democratacristians, republicans, liberals i socialdemòcrates—inspirats per la feliç expressió que encapçala, empreníem —re-empreníem— la senda marcada pel vell diari i constituíem l’Associació El Matí amb la lectura d’un manifest a l’Ateneu Barcelonès.

L’Associació va néixer amb l’aspiració d’aportar idees i debat a la vida política i social de Catalunya des de la perspectiva del personalisme comunitari, això és, des de la consideració de la persona com a ésser lliure i autònom, amb una dimensió comunitària constitutiva, i concebent la nació com l’àmbit natural on aquesta persona es desenvolupa en plenitud.

Durant el seus primers anys l’Associació va estar presidida per en Carles Puigdomènech; actualment la presideix en Josep Maria Huguet.

L’Associació El Matí sorgí també amb la voluntat de contribuir a la plenitud nacional dels nostres països, de Salses a Guardamar i de Fraga a l’Alguer, i entre les seves finalitats hi ha la prestació de suport i la creació d’iniciatives en defensa de la cultura, la identitat, la justícia i la sobirania de Catalunya. Actualment, en aquest àmbit, l’activitat de l’Associació es centra en l’edició d’un diari d’opinió i en l’atorgament d’uns guardons honorífics en reconeixement al servei i la tasca realitzada en favor de la cultura i la llengua del país.

 

És així com aquell mateix abril de 2009 vàrem llançar a les xarxes El Matí Digital, hereu d’aquell diari fundat vuitanta anys abans, retornat en format electrònic i amb l’esperit renovat. Joan Capdevila, Joan Safont, Andreu Pujol, Andreu González i Teresa Ciges han estat els Directors des que va sortir a la palestra comunicativa catalana. En el moment present és en Marçal Llimona qui hi està al capdavant.

Durant aquests anys han passat pel diari prop de 200 col·laboradors que han escrit la seva opinió o han aportat els seus coneixements en més de 5000 articles: Josep Maria Ballarín, Anna Punsoda, Hilari Raguer, Quim Torra, Teresa Costa-Gramunt, Joan Lluís Pérez-Francesch, Vicenç Pedret, Assumpta Escarp, Marina Porras, Enric Canela, David Pagès, Eva Comas, Oriol Junqueras, Jordi Sales, Enric Vila, Erika Casajoana, Josep Maria Boixareu, Maria Vila, Joaquim Ferrer, Tina Cantó, Salvador Clarós, Montserrat Font, Ramon Tremosa…

 

Pel que fa als guardons, l’any 2010 l’Associació va crear el Premi Joan Sales de reconeixement a una trajectòria de servei a la cultura i al país, i el Premi Josep Maria Capdevila a una jove promesa del periodisme, la cultura o les arts. El Premi Josep Maria Capdevila ha estat atorgat a en Joan Safont en la seva primera edició, i a l’Anna Punsoda en la segona. En les mateixes edicions, els guardonats amb el Premi Joan Sales van ser Ramon Folch i Camarasa i Josep Maria Espinàs, respectivament.

 

Benvinguts a El Matí!