La projecció i influència de Catalunya a Brussel·les hauria de ser absolutament prioritària per a qualsevol govern, sobretot independentista. Per això no s’entén l’actual estat d’”hibernació” de la Delegació a la capital d’Europa –o potser s’entén massa.

El PSC diu que va concloure un pacte amb Esquerra Republicana estipulant que aquesta no faria servir les delegacions per a avançar cap a la independència.

Vagi per endavant que tots i cadascun dels exiliats de l’1-O mereixen respecte i agraïment pel seu sacrifici. Ara bé, cap càrrec públic està eximit de responsabilitat política.

Fem un petit repàs. L’onze de març de 2021, la llavors delegada i alhora exiliada Meritxell Serret es va presentar davant Llarena a Madrid havent acordat a priori que no l’empresonaria.

Abans de la pandèmia, l’ANC demanà a Serret una sala per exhibir les famoses fotografies pixelades de presos polítics de l’artista Santiago Sierra. No hi accedí i a canvi proposà un altre local, lluny del centre. L’estiu de 2021, el nou delegat Gorka Knörr, de Junts, acceptà ipso facto aquesta exposició.

És ben sabuda la fredor glacial de la Delegació cap al president Puigdemont quan Serret la dirigia.

Parlant de fred, ell mateix relata a les seves memòries M’explico com en la presentació del seu llibre La crisi catalana el desembre de 2019, els exemplars van haver de ser exposats al carrer amb temperatures prop de zero graus. La Delegació no va permetre ni que es venguessin al vestíbul.

Com a consellera a partir d’octubre de 2022, Meritxell Serret ha mantingut un perfil molt baix sobre els Fons Next Generation EU. ¿Serà perquè Pedro Sánchez va enganyar repetidament Esquerra quan li’n va prometre la gestió a canvi del seu suport al Congrés? Serret ha desatès “Regions for EU Recovery”, el grup de regions que Catalunya liderava i que havia fundat ella mateixa. Era una aliança de més de 30 territoris per a reclamar més participació en aquests fons europeus. No se n’ha donat cap explicació.

La Diada de Sant Jordi el 2023 a la Delegació consistí en un simple cocktail sense ni un llibre. L’any anterior, Gorka Knörr havia convidat diferents organitzacions -inclosa l’ANC- a muntar paradetes de llibres i roses dins la seu. Fou un èxit espectacular amb centenars de visitants.

El maig de 2023, l’ANC de Brussel·les sol·licità poder fer a la Delegació una xerrada en anglès sobre l’espionatge amb Pegasus amb la participació d’Elisenda Paluzie. La petició fou denegada perquè queia en període de campanya electoral. Què té a veure la violació de drets fonamentals dels catalans amb les eleccions?

La Delegació rebutjà la celebració unitària de la Diada de Catalunya l’11 de setembre de 2023 liderada pel Casal Català de Brussel·les. El partit ERC se’n desmarcà ja des del 2022. Tots dos declinaren participar a l’acte pel Primer d’Octubre. Estranya manera d’eixamplar la base.

El 5 de juliol de 2023, el dia de la trascendent sentència al Tribunal General de la UE sobre la immunitat dels 3 eurodiputats exiliats de la llista de Junts, la Delegació estava en una altra sintonia: Inaugurà una exposició titulada “Dona i Art urbà”. L’anterior es deia “Instants il·lustrats de Barcelona”. Els discursos oficials a la casa van a la par: feminisme, ecologisme, igualtat, progrés, etc. Res a objectar, però ningú no diria que és la representació d’un país que pateix un conflicte polític i gravíssimes vulneracions de l’Estat de Dret per part dels espanyols.

La decisió més polèmica i mediàtica de la Delegació sota Esquerra Republicana fou la cancel·lació de l’acte per commemorar el 5è aniversari dels atemptats de la Rambla i Cambrils del 17-A, i reclamar davant d’Europa que s’investigui. L’equip de Gorka Knörr el vam deixar llest per al 17 de novembre de 2022. Un dels ponents era Jaume Alonso-Cuevillas, que ja havia comprat el bitllet d’avió. Al final, l’ANC i el Consell de la República el vam organitzar igualment al Press Club de Brussel·les, amb gran repercussió política.

Aquest govern es vanta que s’han recuperat els contactes directes amb la Comissió. Siguem seriosos. Se’ns va fer el buit la darrera dècada perquè treballàvem per la independència. Si Madrid ja no boicoteja reunions d’alt nivell de la Generalitat a la UE… Igual serà perquè “fan bondat” amb el PSOE i no exerceixen d’independentistes. Igual.

Les eleccions del 12 de maig ofereixen una nova oportunitat per a triar un parlament i un govern català amb més autoestima i assertivitat a Europa. Aprofitem-la.