Àfrica, coneguda com el continent de l’eterna promesa, comença a dibuixar un futur d’oportunitats després de dècades de dificultats. Tot i que hi ha signes de progrés amb la millora del benestar i la formació d’una classe mitjana creixent, encara hi ha desafiaments com els cops d’estat (Níger, Gabon, Burkina Faso), el terrorisme, les guerres (Etiòpia, Sudan) i les lleis restrictives contra els drets LGTBI. De fet, Àfrica continua sent un dels continents amb les lleis que més coarten la diversitat. Dels 54 països africans, com a mínim 32 penalitzen les relacions homosexuals, amb sancions que van des de multes impossibles de pagar i penes de presó fins a la pena de mort en alguns casos, com a Mauritània, parts de Somàlia i el Sudan.
El Camerun, es troba en una situació política i social marcada per múltiples conflictes i tensions. És un dels estats que es troba en llista de la vergonya dels drets LGTBI. A principi d’estiu, es va produir un terratrèmol polític de grans implicacions. Els fonaments del Palais de l’Unité van tremolar arran d’unes imatges de la filla de l’ancià president Paul Biya. Brenda Biya, coneguda a les xarxes com King Nasty, va generar controvèrsia en publicar una foto fent un petó a la seva parella, la brasilera Layyons Valença, en un país on l’homosexualitat és il·legal. Aquesta acció va provocar una denúncia immediata de l’Associació Camerunesa per a la Criminalització dels Matrimonis entre Persones del Mateix Sexe, així com crítiques de grups antigais i demandes perquè Brenda fos processada. Ràpidament, es van sumar les veus de l’Església catòlica. Les paraules del reverend Humphrey Tatah Mbui van ser demolidores per a la família presidencial que és practicant d’aquesta religió. El religiós va expressar la seva desaprovació, tot i que va matisar que l’Església és comprensiva amb aquells que “se’n penedeixen”. Davant l’allau de crítiques, no sabem si per convenciment o per pressió, Brenda va decidir eliminar la seva publicació i va trencar la seva relació amb Valença. Aquest escàndol es produeix en un moment d’extrema sensibilitat: el seu pare, de 91 anys, president en exercici i candidat del Moviment Democràtic del Poble Camerunès, es planteja, amb permís de la biologia, presentar-se de nou a les eleccions del 2025.
Malgrat l’entorn hostil, han sorgit figures importants en l’activisme LGBTQ+ a Camerun que han celebrat la polèmica per les fotos de King Nasty. Els grups de drets humans calculen que al voltant de 16 persones LGTBI estan actualment a presó. Cindy Ngamba, per exemple, s’ha convertit en la primera refugiada a guanyar una medalla en els Jocs Olímpics de París; no pot tornar a Camerun a causa de la seva orientació sexual. Un altre exemple és l’activista transgènere Shakiro amb forta presència a xarxes socials, qui es va exiliar a Bèlgica i ha elogiat Brenda Biya com a una potencial veu per al canvi social a Camerun. També destaca l’escriptora Musih Tedji Xaviere, que explora l’amor prohibit entre persones del mateix sexe des del seu exili londinenc. Diversos activistes i organitzacions han expressat la seva solidaritat amb les persones LGBTQ+ a Camerun i han demanat la fi de la persecució d’aquest col·lectiu al país. Malgrat els desafiaments, les veus pel canvi i la resistència continuen guanyant força, promovent un futur més inclusiu i respectuós dels drets humans.