campanya

Entrem de ple en la cursa de les campanyes electorals. Tot comença amb les eleccions generals del 28 d’abril i molt probablement acabarem amb unes eleccions catalanes a la tardor.

Tots els partits han començat a engegar la seva maquinària electoral i on s’estan centrant són en les eleccions generals del 28-A i en les municipals del 26-M.

Queda clar que la immediatesa i la importància d’aquestes dues eleccions cobren protagonisme davant unes europees força descafeïnades. Dit això, les campanyes generals i municipals estan a tota màquina i sense encara estar oficialment en els dies hàbils de campanya.

En clau eleccions espanyoles, s’especula molt amb la quantitat de disputats independentistes que hi haurà al Congrés, la pujada del PSOE i l’entrada de VOX a la cambra madrilenya.

Si ens centrem en clau catalana, trobem ERC, amb Oriol Junqueras de cap de llista i Gabriel Rufián de cara visible de la candidatura. A JxCat trobem a Jordi Sànchez encapçalant la candidatura postconvergent, seguit de noms com l’exconsellera Laura Borràs o l’advocat Alonso-Cuevillas. Per últim, la que podria ser la gran sorpresa, el Front Republicà liderat per Dante Fachín, una coalició de Som Alternativa, Poble Lliure i Pirates.

Tothom està d’acord a tenir com més disputats independentistes a Madrid. Alguns per blocar la cambra espanyola; d’altres, per dialogar i decidir amb més força i obligar el govern espanyol a cedir en la causa catalana.

Per altra banda, en clau municipal, trobem, segurament, les eleccions municipals més igualades i amb més interrogants dels últims temps.

BEC seguirà presentant la fins ara alcaldessa Ada Colau, en busca de repetir la victòria de 2015. A ERC s’ha apostat per la veterania d’Ernest Maragall i la joventut d’Elisenda Alemany (en la coalició ERC-Nova) i amb noms que han defensat el municipalisme en estat pur en els republicans com Montse Benedí i Jordi Coronas. A JxCat trobem Quim Forn com a cap de llista, amb la cara visible de l’exconsellera Elsa Artadi i l’escollida en primàries, Neus Munté. A can PSC, Collboni intentarà treure millors resultats que fa quatre anys. La CUP presenta una candidatura totalment nova i jove encapçalada per Anna Saliente, mentre que Cs entra dins de la plataforma de l’exdirigent francès Manuel Valls. Per últim, al PP arrisquen amb la novetat del peculiar empresari Josep Bou.

Quedar clar que la lluita per l’alcaldia serà una “batalla” oberta a tothom i que tot pot passar.

Una de les claus tant en unes eleccions com en les altres seran els mitjans de comunicació, últimament mal acostumats a posicionar-se a favor d’uns o d’altres.

L’únic que sabem del cert és que els republicans d’esquerres volem guanyar i seguir creixent, tant al Congrés, per denunciar l’actual estat repressiu sobre Catalunya, però també per seguir defensant la democràcia, el republicanisme, el feminisme i la llibertat del poble català, com a les municipals, on la batalla Maragall-Colau per l’alcaldia, a priori, serà la protagonista en la lluita en la política d’esquerres.

La meva visió personal és molt clara: tenir molta força independentista al Congrés i tenir una alcaldia independentista i d’esquerres a Barcelona.

Agafeu forces i prepareu-vos per a tot el que vindrà, que no serà poc.