Aquesta carta és una mica especial, sobretot per a mi. Us prego em perdoneu la immodèstia; m’explico: Aquest matí el Consell del Poble de Llerona, municipi de les Franqueses del Vallès, m’ha lliurat la placa que, mal reproduïda per mi mateix, us adjunto. M’ha tocat donar-ne les gràcies i amb unes notes preparades he dit unes paraules que alguns bons amics m’han demanat que les posés en solfa i les hi fes arribar; les faig extensives a tots vosaltres. Les paraules, arranjades, son les que segueixen:

 

Gràcies, moltes gràcies per aquesta mostra d’estimació que ve del meu poble i que m’arriba fins al cor. Soc avui aquí gràcies a que els meus avis, el iaio Martí i la iaia Rosa, es van establir a Llerona l’any 1935. A començaments del 1940, quan jo vaig néixer, els meus pares em van portar de seguida que van poder a veure el avis de Llerona. El meu pare va ser un gran enamorat d’aquest poble, aquest enamorament se’m va encomanar i aquí estic entre vosaltres. Actualment, a Llerona, hi ha cinc cases amb el primer o segon cognom Boixareu. Les arrels s’han estès i han aprofundit. Llerona té un cert magnetisme, sempre que hi passegem algú en queda admirat i amb raó. Aquí he après a estimar la terra, des del camp, el poble, el municipi, talment com es construeix una nació, en el nostre cas, la catalana.

Aquest és un poble participatiu; abans heu parlat de participació i jo us recordaré un exemple que demostrarà que Llerona és un poble participatiu. Guardo un quadern que duia el dia 1 d’octubre de 2017 en aquesta mateixa sala mentre votàveu en aquell referèndum d’autodeterminació. Presidien la mesa electoral tres dones que avui també estan aquí. Jo feia d’apoderat. Les dades són: un 62% de participació, molt significatiu perquè l’entorn d’aquell dia, com tots recordem, era del més hostil contra nosaltres, els que volíem votar. Suïssa i els seus cantons tenen fama de ser el país on és fan més referèndums del món. Doncs allí, la participació sol estar entre el 10% i el 20%. Però encara més significatiu del compromís d’aquest poble va se el resultat: un 92,5% de SÍ a favor de la República Catalana. Llerona, més que majoritàriament, estima la pàtria, Catalunya.

Estimació per la terra equival a estimació per la natura. A Llerona heu fet el parc del Falgar, una meravella que ens envegen, no tan sols els pobles veïns, sinó de més enllà. Al capvespre, les postes de sol que s’hi contemplen són encisadores. Ho he comprovat vàries vegades. Més natura pel futur.

Perdoneu-me, però ara us diré quelcom que potser us sorprendrà. Jo ja no em moc gaire de casa, però recordo molt bé els femers que et trobaves per tot arreu. Doncs els fems, d’ara i sempre, són la matèria arquetípica de l’economia circular que estem aprenent a practicar per tractar de salvar el medi ambient. Sovint, tinc molt present quan de jovenet, arribada l`hora de munyir les vaques, me’n anava a can Capella del carrer, al costat d’on vivíem aleshores, i em presentava, tot trepitjant fems, a la quadra on el Sebastià munyia; tot just entrar el Sebastià m’enviava un raig de llet directe de la mamella. Era deliciosa i mai m’havia passat res. I…, ara, amb tanta llet purificada, desinfectada… Admiro la pagesia i voldria fer un brindis pels agricultors i els ramaders.

He començat parlant de la meva família, de la FAMÍLIA que és el nucli de la tribu, d’aquelles tribus d’ibers ausetans que es van assentar aquí, a: Lauro, Laurona, Lorona, Lerona, Larona, Laronia, Llarona fins l’actual Llerona. Quanta història té aquest poble! Aquest poble que té moltes joies, de les quals en citaré dues: el Pla, el que en queda, i el monument històric artístic d’interès nacional que és l’església. Conservem-les!

I, seguim aquí, ara lluitant contra la pandèmia. Lluitant per la nostra llengua i per una escola 100% catalana. Lluitant contra l’espectre maligne de l’extrema dreta, que si no la vencem ens aniquilarà com a persones i com a poble acollidor. Hem de lluitar contra el canvi climàtic que hem provocat, lluitant a la nostra manera, amb els nostres fems i amb la nostra ànima.

Llerona és un poble molt més que mil·lenari. Al nostre planeta, juntament amb el sistema solar, se li donen 4.500 milions anys més d’existència. Fem que al final Llerona hi sigui amb l’aire més pur del món, sempre prosperant amb pau i germanor.

Moltes felicitats per aquests 25 anys del Consell del Poble de Llerona, a  tots els presidents i presidentes que n’han estat i a tots i totes les que hi ha participat com a vocals. Moltes gràcies.