Després de sis anys compartint un pis a Barcelona i vivint una vida inesperada a través de les xarxes socials, les tres noies de la Garrotxa més conegudes com a ‘Can Putades’ han presentat aquest març el llibre De la Garrotxa a Can Putades. La Joana Cabratosa, l’Ona Jou i la Núria Simon van decidir acceptar la proposta de l’editorial Cossetània i afrontar aquest repte intens. 

Situacions inversemblants, anècdotes, feina, objectius personals i influencers, però sobretot milers d’històries d’una amistat vertadera que reflecteixen en el llibre la unió d’aquestes tres noies després de deixar enrere els seus pobles de la Garrotxa per començar la famosa: època universitària a la capital catalana. 

“Va arribar un moment que se’ns van ajuntar tots els projectes mentre érem amigues, companyes de pis i companyes de feina”

El passat dimarts va fer-se la presentació del llibre de les de Can Putades a la ciutat de Terrassa. La Xènia Casado va ser la presentadora per aquesta ocasió. Les garrotxines van fer cinc cèntims sobre el seu llibre, però també va haver-hi molts riures i van explicar al públic algunes de les peripècies més gracioses. 

“No parlem fent grans discursos sobre cap tema en concret com a expertes, sinó simplement parlem de les nostres vides quotidianes i intentem tan naturals com sigui possible. A més, crec que és relativament fàcil que la gent pugui sentir-se identificada” explicava l’Ona Jou durant la presentació. La Xènia Casado va fer preguntes interessants per tal que les joves expliquessin com havia sigut la seva vida aquests últims anys i com havia evolucionat. Quan l’acte arribava a la seva fi, els oients van poder fer preguntes o comentaris. Finalment, aquell qui ho desitgés, podia acostar-se a la taula perquè les escriptores li dediquessin i signessin el llibre.

Les de Can Putades van començar a fer vídeos com qui no busca la cosa, però després d’uns anys ja es pot dir que són unes autèntiques referents pels joves catalans. Les garrotxines ja acumulen més de 113.000 seguidors a Instagram i 67.000 a TikTok, gràcies als seus famosos vídeos en què comenten expressions típiques de la seva comarca, alternatives a algunes castellanades, unpopular opinions o, fins i tot, situacions i vivències gracioses del seu pis compartit. És clar, que tot i mostrar la seva amistat a les xarxes, també tenen el propòsit de defensar la llengua catalana i difondre-la.

El llibre està format per un pròleg, sis capítols i un epíleg, això no obstant, s’hi poden trobar anècdotes que mai han explicat les noies i tracten amb més profunditat com ha sigut aquest canvi de vida i com l’han afrontat, però també destaquen alguns dels moments més complicats de la seva relació d’amistat i com encara continuen amb aquest projecte que va iniciar-se en un pis completament buit.

En el llibre hi ha algunes expressions garrotxines, a les pàgines 80 i 81, però si voleu descobrir tots els secrets, haureu de llegir-vos el llibre! Al llarg d’aquest mes de març, i fins al 5 d’abril, les tres noies han fet presentacions del llibre a diferents municipis de Catalunya.