Sabem de sobres la importància que ha tingut la nostra muntanya a l’hora d’inspirar tot tipus de creadors catalans, ja fossin literats o artistes. El poder del seu paisatge i la solitud que oferien –ara ja no tant- algun dels seus paratges hi tingueren la seva quantiosa part de responsabilitat. Tot plegat afegint-se al propi talent d’aquests autors, és clar. Aquest fet no ha passat desapercebut a Carles Albesa, important coneixedor del nostre entorn més immediat.
L’any 1978 publicava el seu primer llibre amb les Publicacions de l’Abadia de Montserrat. Aquest llibre, titulat ‘El Montseny com a pretext’, era un recorregut per la literatura generada al voltant del Montseny i dedicada a ell. Ja aleshores despertà els elogis de la crítica. Vegi’s què en deia La Vanguardia del 8 de juny del 1978: “Si la muntanya és el teló de fons de l’obra, apareix en primer pla l’home com a receptor i intèrpret d’un cúmul d’impressions i preocupacions suggerides per la seva decoració orogràfica, o sigui, per les vicissituds del seu descobriment pels excursionistes i pel fet d’haver-se convertit, molt lògicament, en centre d’interès d’artistes i escriptors, i en primer lloc, entre ells, el tan admirable Guerau de Liost. És un llibre francament poètic el que ha compost Carles Albesa, en explicar-nos el que és el Montseny fantàstic, al·lucinant, que ha estat cantat per tots els poetes catalans ja des dels temps de la Renaixença, subjugats davant la seva grandiositat i el seu misteri”.
L’abril de l’any passat, en una línia similar, va treure amb la mateixa editorial el llibre ‘A l’ombra del Montseny’. Aquest menut volum serveix per situar geogràficament, amb pèls i senyals, alguns artistes i escriptors que van trepitjar el nostre terreny. El mateix autor ja fa constar que es tracta d’una mirada personal a la muntanya que l’apassiona i ens fa un recull, molt basat en l’anècdota i la curiositat, de les vivències montsenyenques d’alguns autors com Blai Bonet, Eugeni d’Ors, Josep Maria de Sagarra, Víctor Balaguer, Marià i Albert Manent o Santiago Rusiñol.
No puc fer altra cosa que emplaçar-los a adquirir-lo tot fent notar l’avantatge de ser, aquesta, una lectura amena i breu. A gaudir-ne!
Article publicat a L’Actualitat del Baix Montseny