El dret d’accés a la informació s’ha convertit en un element essencial per garantir la transparència en les administracions públiques. Amb aquest dret la ciutadania pot ser activa i estar informada de tot allò que es fa des de les administracions públiques. Permetre que la ciutadania tingui accés a les administracions públiques, ajuda a confiar en els ens públics, ja que el poble té el control en què, quan, com i per què es gasten les despeses i s’elaboren i s’executen les polítiques públiques.

A Catalunya el dret a l’accés a la informació pública queda recollida a llei de Transparència, Accés a la Informació Pública i Bon Govern (Llei 19/2014). En aquesta normativa s’estableix que la ciutadania pot conèixer com es prenen les decisions, com es gestionen els recursos públics i quins són els criteris que segueixen les polítiques públiques.

Cal fer menció que no tota la informació, encara que sí la majoria, que tenen els ens públics, la ciutadania hi pot tenir accés. La seguretat pública, la protecció de dades personals o la confidencialitat de certs processos xoquen amb el dret a la informació pública i, per aquest motiu, hi ha certa informació que la ciutadania pot no tenir-ne accés.

A Catalunya, la GAIP (Comissió de Garantia del dret d’Accés a la Informació Pública) és una institució clau. Aquest ens resol recursos presentats per la ciutadana, fa el seguiment i l’avaluació del compliment de les obligacions de transparència per part de les administracions, ofereix formació i recomanacions per millorar la transparència de les entitats públiques.

Tot i els avenços que s’han fet durant aquests deu anys que porta en marxa la normativa, és difícil arribar a l’accessibilitat de certa informació . No vol dir que no estigui penjada en els espais digitals, sinó que el problema recau en el fet que és difícil poder arribar a la informació (perquè no té una bona ordenació…). A la vegada no s’ha d’oblidar que hi ha persones que no tenen accés a internet (acaben sent afectades directes de la bretxa digital).

Com a conclusió final, el dret d’accés a la informació pública és una eina fonamental per la democràcia. Encara que des de les administracions catalanes s’han fet molt avenços importants encara queda un camí per continuar treballant a favor de la transparència. I això solament serà possible si s’inclou en aquest procés les diferents escales de les administracions públiques i la ciutadania.