Aquests dies ha tingut lloc a L´Aquila, una bonica població del nostre país veí d´ Itàlia, la reunió dels G-8, els vuit països més rics, comptant amb l´ assistència d´ uns convidats molt especials en la darrera jornada; els caps polítics dels principals països africans. Si llegim algunes de les conclusions que s´ han assolit a la trobada, totes elles traslladen una ferma voluntat d´ aixecar el vol per assolir una perspectiva més universal; compromisos econòmics d´ ajut als països africans, el Sr. Obama plantejant “menys reunions i més productives”, ampliació dels membres del G-8 a aquells països del “Tetrabric” (Brasil, Rússia, India, Xina) que encara no en formen part,….Sembla que els països més rics del mon han entès que “només” en son vuit; una dimensió força “regional”, vist sota una perspectiva universal. Sembla que aquest “selecte grup” vol deixar de mirar-se el melic per adonar-se que el benestar d´ uns pocs passa per la convivència en pau amb “la resta del mon”.

Per altra banda, encara no he llegit en aquests darrers mesos cap anàlisi seriós en els mitjans de comunicació europeus on s´ entri a fons en les conseqüències d´ aquesta crisi pels països africans, o països com Brasil o Rússia. No ha d´ esser gens senzill quan la realitat actual d´ aquests països es el resultat d´ una permanent historia dialèctica de crisi.

I també hem de prendre bona nota els catalans. El Sr. Obama ha menystingut les reclamacions d´ Espanya a ser-ne membre de ple dret, prioritzant la entrada dels membres del “TetraBric” que encara no en formen part per raons econòmiques obvies. I no oblidem que, per la “resta del mon”, Catalunya es una petita part d´ Espanya. I res més que això, per molt que ens dolgui acceptar-ho als que estimem aquest país i lluitem per la seva plena realització. Per aquest motiu aprofito aquestes línies per reclamar als nostres polítics que treballin també amb la visió de “l ´Aquila”; menys política i més POLÍTICA, en majúscules.

Potser dins d´ un temps haurem de dir allò de “perquè li diuen Política si es Teatre ?”, com alguns mitjans del nostre petit país han dit en relació a l ´ escenificació de la negociació del finançament. Esperem que no sigui així, i realment aquesta cimera de l´ Aquila faci honors a l´ alegoría toponímica del seu nom. Lloc triat al atzar ?. Això no ho sabrem mai. El que sí podrem veure en el futur es si “li hem de dir Política o Teatre”.