El vicepresident de la CCMA, Armand Querol, afirma que el mapa de TV3 (la teva) hauria d’incloure la informació d’Espanya. Si fem un cop d’ull a funció de la televisió autonòmica, entre d’elles ha de ser informar, en aquest cas, de la previsió del temps en l’àmbit a la qual es dirigeix: Catalunya. Quin sentit té informar sobre el temps de Toledo, si ja ho fan a Televisió Espanyola? Seguint aquest exemple, la informació del temps hauria de ser un duplicat de la que ofereix Televisió Espanyola. S’imaginen a Tomàs Molina afirmant: I ara connectem amb una de les càmeres que tenim instal·lades a Albacete? O a Francesc Mauri parlant de la posta de sol de Valladolid? Seguint el raonament querolià, la televisió local de Cardedeu hauria d’informar, del que passa al seu poble, però també, del què passa a Tarragona, i per extensió, també a la petita població de Pedro Abad, a la província de Còrdova.
Aquestes declaracions de Querol, més enllà de la seva orientació ideològica, demostren un desconeixement clar del sentit amb què es va crear la televisió autonòmica i tindrien algun tipus de base sòlida si autonòmiques com TV3 es veiessin a la resta de l’estat. Però és que tampoc és així, perquè no existeix una reciprocitat de canals en un territori que parla de nacionalitats històriques i que defineix el català com una de les seves llengües oficials, i per tant, que a priori haurien d’estar a l’abast de qualsevol espectador de l’Estat Espanyol. Fins i tot, aquelles que consideren el català llengua diferent del valencià i que decideixen no deixar veure TV3 al seu territori.
Si ens fixem en la resta de televisions autonòmiques, no n’hi ha absolutament cap que ofereixi durant la seva previsió la informació de més enllà de la seva autonomia. Sembla estrany que des d’aquesta perspectiva, aquestes declaracions no se’n faci ressò cap altra corporació de mitjans com l’andalusa. Però és que no cal ni anar a les mateixes autonòmiques: si miren el temps de l’Informatiu Migdia de La 1 (Televisión Española, la de todos, la pública) en desconnexió per a Catalunya –és a dir, adreçada als habitants de Catalunya- explica el temps d’una altre indret de l’Estat? Misteriosament, tampoc.
Rere aquest mapa del temps que propugna Querol s’hi amaga clarament un posicionament ideològic respecte el paper que hauria de jugar TV3. En els darrers anys n’hem viscut uns quants intents de definir la ideologia nacional de la cadena. Recorden aquella famosa crosta, oi? És un debat que és tan comprensible en tant que la qüestió nacional a Catalunya és un tema que està sobre la taula dia si, dia també. I tot sigui dit, que la pròpia direcció de TV3 ha alimentat i segueix alimentant dia a dia-. Però a dirigents de la Corporació els haurien de preocupar seriosament altres temes com mantenir la qualitat de la televisió que miren més els catalans. Només els catalans, no?
Píndoles
1. Catalunya Ràdio. La 1ª onada del baròmetre de la comunicació, una vegada més, discrepa de les dades de l’EGM i dóna el lideratge a Catalunya Ràdio, encara que afirma que es redueixen les distàncies per part de Rac 1.
2. Canvi de líder. En la particular lliga de les audiències, després de sis mesos hi ha hagut un canvi de líder a Espanya. Telecinco s’ha endut el mes de març per davant de La 1. A Catalunya, tot segueix igual i TV3 lidera amb comoditat.
3. Sense micròfons. El veterà programa 59 Segundos s’acomiada de les graelles degut a les retallades que afecten TVE. Es perd un format atractiu, tot i que havia sofert un desgast al llarg del temps, i moltes vegades, el micròfon deixava sense paraula al tertulià quan estava en el moment més interessant.