Ara va i Podemos trastoca el mapa polític català! Què s’ha pensat el paracaigudista del Pablo Iglesias!? Aquí ja ho teníem ben encaminat. Per què havia d’aparèixer ara? Per què els de Podemos ens roben votants independentistes? Aquí, contra l’Espanya del PPSOE ho teníem clar: l´única camí era la independència. Però ara resulta que no… resulta que el tal Pablo Iglesias ha aconseguit captivar desenes de milers de catalans que s’estaven plantejant seriosament això de la independència i que potser ara decideixen seguir abraçats a Espanya, una Espanya diferent però Espanya al cap i a la fi.

En realitat, pinta que Podemos no roba votants independentistes, però sí que impedeix el creixement dels proindependència. Segons diversos càlculs, a la independència de Catalunya li falten uns 400.000 vots, que són precisament uns votants que podrien anar a parar a Podemos.

Podemos està posant nerviosos molts independentistes. De fet, els indepes ja ho estan per un parell de fets més: la darrera enquesta del CEO -que indica que el no a la independència s’imposa per primer cop des del 2012- i la picabaralla entre CiU i ERC, incapaços de fer avançar el procés després de l’èxit del 9N.

Volem viure en el mon de les certeses i les garanties. El món on sabem quants minuts i segons falta perquè arribi el metro o el bus, el món on Sant Google respon totes les preguntes, el món on el WhatsApp ens permet espiar quins dels nostres amics i amants estan connectats. És el món en què, com feia notar el sociòleg Ulrich Beck, fugim del risc i convertim la seguretat en la mercaderia més preuada.

Exigim certeses, seguretat, garanties, però afortunadament el món és incert, líquid, complex. Podemos afegeix complexitat al mapa política català i ho fa perquè la societat catalana és complexa. Benvinguda sigui aquesta complexitat, encara que els mateixos polítics que l’aplaudeixen –llegeixis Pablo Iglesias- ens omplin de discursos simplistes.

Per cert, com ens ho fem per aconseguir aquests 400.000 vots que li falten a la independència? Em sembla que l’únic camí és construir un projecte que sigui millor que l’espanyol. Només així convencerem els indecisos.