Al 2016, l’Ajuntament de Barcelona, en aquell moment liderat per Barcelona en Comú, decideix crear una plataforma de participació ciutadana (Decidim) amb la finalitat de fer el PAM (Pla d’Actuació Municipal) 2016-2019. La resposta va ser tan elevada que des del consistori es decideix mantenir la plataforma i aplicar més polítiques de participació ciutadana.

Una de les metodologies que es comencen a aplicar a la ciutat de Barcelona són els processos participatius i, més concretament, s’implementen els pressupostos participatius.

La primera vegada que es fan un pressupostos participatius a Barcelona és al 2016, solament a la zona de Gràcia i Eixample. En els dos casos, eren una prova pilot que havia de servir (si el resultat era l’esperat) per acabar aplicant uns pressupostos participatius de ciutat. I, així va ser, al 2020 es van iniciar els primers pressupostos participatius de ciutat que van acabar a finals del 2023. En aquest cas, la quantitat de diners que es posava a disposició de la ciutadania era de 30 milions d’euros i va haver molta mobilització, tant a nivell més formal com informal.

Aquest 2024, fa tan sols uns dies, l’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa la segona edició dels pressupostos participatius de ciutat. En total, s’han d’invertir 30 milions d’euros (el mateix que la primera edició) del 2024 al 2027 i aquesta quantitat s’ha distribuït entre els districtes tenint en compte criteris d’equitat territorials, demogràfics i socioeconòmics. La ciutadania barcelonesa pot fer propostes d’inversió, això vol dir que les propostes han d’anar alineades amb la millora de l’espai públic, la millora dels equipaments municipals i/o l’adquisició i la rehabilitació dels bens immobles per a ús públic.

Aquest procés participatiu té l’objectiu de fomentar la implicació de la ciutadania en la presa de decisions públiques, contribuint d’aquesta manera a la millora de la qualitat de vida. Durant el procés, amb la finalitat de poder escoltar al màxim la veu del poble, es preveu que la ciutadania estigui present tant en mecanismes de democràcia deliberativa com directa.

Si vius a la ciutat de Barcelona i vols contribuir a construir entre tots i totes, no dubtis en participar dels pressupostos participatius.