El passat dissabte 8 d’octubre, des de les 9:00 hores fins a les 14:00h, l’Associació de Veïns Jesús-Catalònia organitzà una recollida d’aliments en quatre punts de l’EMD de Jesús on també hi col·laboraren els Voluntaris de La Caixa i Caritas. Aquesta iniciativa que esdevingué un èxit en participació i recollida d’aliments, es dugué a terme per donar resposta a les demandes d’ajuda d’algunes famílies greument afectades per la crisi actual. I després també, d’haver demanat responsabilitats des de l’entitat a les autoritats polítiques, econòmiques i socials.

Però siguem francs. La iniciativa en sí, no solucionarà a aquestes famílies ni els deutes pendents amb els bancs, ni la situació d’atur, ni tan sols servirà per garantir els aliments necessaris per passar la setmana. La caritat ajuda però no soluciona res per ella mateixa. La solució vindrà en bona mesura amb la recuperació econòmica del país, una afirmació que tots compartim, tot i que mentrestant esperem la recepta, 36.800 catalans no tenen llar o pateixen allotjament inadequat, 600.000 estan a l’atur i el 20’4% viu sota el llindar de pobresa, segons dades de La Taula d’Entitats del Tercer Sector Social.

Tanmateix, des de diversos cercles intel·lectuals s’ha parlat també d’aquesta crisi, com una crisi de valors, i aquí, aquestes entitats han fet quelcom més que d’ànima caritativa, posant a la pràctica valors tan forts com el de la responsabilitat, la solidaritat i la cohesió social. “Vells” valors col·lectius que han segut desplaçats per aquest procés d’individualització, que molts culpabilitzen com un dels responsables de la situació actual.

Davant d’aquesta època tan complicada que estan vivint coneguts, veïns, amics i familiars no ens podem quedar de braços creuats, tenim la responsabilitat d’ajudar als altres, dintre de les possibilitats de cadascú, evitant així que caiguin en el pou de l’exclusió social. I aquí la participació associativa, que va més enllà de la merament passiva, clientelar o corporativa, hi juga un gran paper allà on l’estat del benestar no hi arriba. Ja sigui satisfent necessitats bàsiques o donant veu a aquestes famílies per despertar les consciències que viuen submergides en un individualisme que deriva cap a la laxitud moral, el presentisme i l’hedonisme, un dels causants d’aquesta crisi econòmica que tan afecta a l’estat del benestar.

Tal i com diu el director de l’Observatori dels Valors i de la Càtedra de Lideratge i Governança democràtica d’ESADE, Àngel Castiñeira: “Com a país i com a nació sense estat no podrem tirar endavant només amb valors febles”. Doncs, recuperem-los i passem a l’acció.

Aitor Pérez i Codorniu