Ara que estem a l’estiu i molts anem de vacances a un hotel, quan arribem ens trobem que les persones amb qui normalment tractem són el personal de recepció i si anem als restaurants, tractem amb el personal de restauració. Interaccionem amb ells i fins i tot, els hi donem les gràcies pel tracte rebut. Però a l’hotel hi ha unes treballadores invisibles que no veiem, no interaccionem i que no donem mai les gràcies, aquestes són les cambreres de pis. En entrar a l’habitació, el que més ens crida l’atenció és que la trobem neta, ordenada i tot està impecable. Tanmateix, mai veiem a les persones que han fet aquesta feina, perquè treballen abans que arribem a l’habitació.
Pocs són els que saben o valoren la feina que comporta ser cambrera de pis. Moltes vegades és oblidada la gran càrrega de feina que porten a sobre el personal de neteja amb un sou indigne. En la majoria dels casos, aquestes treballadores se les exigeix netejar entre 25 i 30 habitacions, on en moltes ocasions, aquestes habitacions se les troben en condicions desastroses i brutes. No fa gaire veiem imatges a la televisió de com els hostes deixaven les habitacions. Cal esmentar que aquestes treballadores tenen un límit de temps per habitació i a més s’han de sumar les normes de neteja per la COVID-19. En cas que no acabin les habitacions en el seu límit de temps, elles han de posar del seu temps fora de la jornada laboral i segurament sense cobrar aquest temps extra.
Al llarg del 2015 es va crear Las Kellys. Aquesta és una associació que reclama els drets de les cambreres de pis. Tal com esmenten a la seva pàgina web, aquest nom prové del joc de paraules “La Kelly, la que neteja”.
Com a persones respectuoses hauríem de tenir el deure de no contribuir a l’explotació d’aquestes treballadores. Hauríem d’exigir uns drets laborals dignes. I doncs què és necessari? Que tinguin un salari just, una jubilació anticipada, que es descarregui la gran càrrega de treball que porten a sobre, que es reconeguin les malalties que pugui derivar del seu treball com malaltia professional i, sobretot, que es respectin els drets laborals.
Com podem posar el nostre granet de sorra per fer que la nostra societat sigui més justa, solidària i respectuosa amb les persones i el nostre entorn? Doncs podem començar per ajudar a Las Kellys en els seus projectes, com per exemple, ajudant-les a recaptar fonts per crear l’aplicació “Central de Reservas de Las Kellys” on es podrà reservar a hotels que tenen en compte els drets laborals conforme el Segell de Treball Just i de Qualitat. La campanya segueix en marxa i esperen poder llençar la pàgina web cap al 2022. Per ara, ja porten més de €60.000 recaptats. T’animes?