Quan et donen l’oportunitat de modificar una cosa, tens l’obligació moral de millorar-ho. A Arenys de Mar el consistori vol modificar la riera. El passat nou de setembre es va presentar oficialment l’avantprojecte que ha de modificar, canviar, la riera. No em va agradar gens. Per començar parteix amb un error definitori. S’anomena “Reforma de la riera”, quan només es pretén reformar un terç d’aquesta. Amb la qual cosa el títol porta a un error de concepció geogràfica. Conduir a l’error és fer trampa. Desconec perquè ho han fet, no serà per estalviar diners en tinta per imprimir els planells on s’exposa el projecte. Perquè, fa poc, el govern tripartit que governa es va gastar deu mil euros en una cursa que va passar amb més pena que glòria per la localitat. I ara, pretenen tornar a “fer gasto” perquè hi torni a passar aquesta tardor.

Seguint amb el projecte, observo, de seguit, que pretén fer de la riera un eix social i econòmic pel poble. Jo, què visc al tocar d’aquesta, diria que ja ho és. Per fer-ho ampliaran les voreres que n’ocupen els dos marges. Per ampliar-les eliminaran places de pàrquing de la riera. Això si, crearan un carril bici a banda i banda per pujar i baixar. Senyors, de carril bici ja n’hi ha un a la part alta de la riera i, a part d’estar mal cuidat i mal senyalitzat, no l’utilitza ningú.

Amb l’espai que guanyaran d’eliminar places de pàrquing, també faran zones verdes, amb gronxadors i tota quanta pantomima infantil, per tal de que hi juguin els nens. Està bé que vulguem reforçar la funció social, lúdica, de la riera. Però de parcs al poble ja n’hi ha. Per cert, tots descuidats i ocupats per quinquis, que fumen i passen droga. Per tant, menys parcs a la riera, i més cuidar els que tenim. L’avantprojecte també contempla la possibilitat d’aprofitar les lloses actuals que estiguin en més bon estat situant-les en llocs puntuals. Tot molt sostenible. Però resulta que aquestes estaran separades entre si per un tros de gespa. Tots sabem que la vegetació arrela on faci falta, i que tard o d’hora la vegetació aixeca les rajoles i ens hem de gastar molts diners en reparar-ho. Per tant, si ho podem evitar, serà millor no posar gespa enlloc. Per semblar molt ecopijo, porgre i sostenible no fa falta fer imbecil·litats. Ha d’haver-hi una elegància.

Un cop vist el projecte, tens l’opció d’omplir un qüestionari, donant la teva opinió d’aquest. També et pregunten si vols nous fanals, bancs, papereres, etc. I això m’indigna. Hi ha una política absurda que és la de preguntar a la gent el què vol. Hi ha una política, del qui té por, què és fer dos passes i preguntar a la gent si les ha fet bé. Hi ha una política, del qui no serveix per governar, què és anar fent projectes absurds i no solucionar els problemes que ja teníem abans.

Escolti’m, si vostè governa és per prendre decisions i no per preguntar al poble què vol o què deixa de voler. Perquè faci el que faci sempre tindrà el poble descontent. Si té por d’equivocar-se amb les seves decisions quedis a casa. Si no té por d’equivocar-se serà un valent. I si s’equivoca, ens n’oblidarem de la seva valentia, i el criticarem. Les coses són així.

Però no es tracta només d’un problema a escala local. Aquesta política de reforma de la Riera arenyenca, per desgràcia, també es duu a terme arreu de Catalunya. Túnel de l’Ave per la Sagrada Família, la MAT, Túnel de Bracons, …