La participació ciutadana ha canviat la manera en què la ciutadania es relaciona amb les administracions públiques i a la inversa. El poble ja no és un actor passiu de les polítiques públiques sinó tot el contrari, la ciutadania passa a tenir-ne un rol actiu.

Aquest 2025 a Catalunya la participació ciutadana continua sent un tema central en les polítiques públiques. Algunes de les experiències més rellevants, sobre la participació ciutadana, aquest 2025 són:

  1. Catàleg 2025 de Participació Ciutadana de la Diputació de Barcelona. El 10 de desembre de 2024, l’Oficina Tècnica de Participació per als Governs Locals de la Diputació de Barcelona va presentar els ajuts econòmics, tècnics i materials a favor de la participació ciutadana.
  2. Consulta Ciutadana per al V Pla de Govern Obert 2025-2029. L’Oficina Antifrau de Catalunya ha iniciat una consulta ciutadana per recollir idees i propostes de la ciutadania amb la finalitat d’elaborar el V Pla de Govern Obert per al període 2025-2029. El resultat d’aquesta experiència ha de servir per millorar la transparència i la participació ciutadana en la presa de decisions públiques.
  3. Processos participatius. Cada vegada hi ha més processos participatius, especialment a escala municipal, que estan servint per recollir la veu de la ciutadania sobre uns temes concrets de participació. Per ara, els pressupostos participatius són els que tenen un major impacte. Segurament, el fet de decidir entre tots els diners públics és un gran incentiu per participar.
  4. Digitalització. Cada vegada més s’està apostant per la digitalització de processos dins de les administracions públiques. La plataforma Decidim és un gran exemple.

Sense cap mena de dubte la participació ciutadana seguirà estant present en les polítiques públiques. El temps dirà quins avenços es faran aquest 2025 i en anys posteriors.