Aquesta setmana hem pogut veure com, per culpa d’actes vandàlics fets per energúmens minoritaris, s’ha danyat la imatge dels estudiants, fossin vaguistes o no dimecres passat. És per això que hem de fer l’esforç de remarcar que la participació estudiantil va molt més enllà del que pugui passar un sol dia.

Fora bo esmentar que a arreu de Catalunya hi ha hagut concentracions i manifestacions pacífiques i força nombroses on bona part de les demandes podrien ser acceptades per qualsevol estudiant i compreses per qualsevol ciutadà. També aquest dijous hi ha hagut eleccions al claustre de la UPF, on la Federació Nacional d’Estudiants de Catalunya ha passat de 4 a 20 claustrals, essent per primer cop en 80 anys, la primera força; la segona ha estat l’Associació de Joves Estudiants de Catalunya, amb 11 claustrals, seguida del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans, amb 6, i l’Associació d’Estudiants Progressistes, amb 2.

Dels òrgans de representació estudiantil hi sorgeixen propostes destinades a millorar el sistema de la universitat de cadascun dels representants, malgrat que sovint aquests òrgans es vegin degradats per la poca voluntat d’alguns equips de govern universitaris que ben poc els agrada la participació estudiantil. A més d’aquestes, existeixen un ventall d’organitzacions formades pels subjectes centrals de la universitat, els estudiants, que realitzen activitats que poden anar des de qualsevol esport fins a corals de música, passant per colles castelleres.

Ens agradaria fer saber que a les universitats catalanes, tot i els incidents realitzats per minories, la participació estudiantil va molt més enllà de cremar contenidors.

Aitor Pérez i Codorniu
President de la FNEC