La creació de l’Aliança de Béns Públics Digitals és una iniciativa vinculada amb el Secretari General de les Nacions Unides que té la finalitat de treballar per a assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) als països amb ingressos baixos i mitjans per tal que es desenvolupin, s’utilizin i es financiïn béns públics digitals. Amb aquest premi, l’Aliança de Béns Públics té la finalitat de reconèixer els projectes de codi obert amb l’objectiu de poder construir unes societats més equitatives. Si la ciutadania no té accés a les dades és com si no existissin.
El passat juliol, l’Aliança de Béns Digitals va reconèixer el Decidim com a bé digital, després que es valoressin 150 iniciatives. Aquest reconeixement visibilitza públicament que la plataforma compleix els estàndard de bé digital comú i garanteix el codi obert.
La plataforma digital de participació ciutadana Decidim, neix l’any 2016 a l’Ajuntament de Barcelona. Set anys més tard, la plataforma es segueix utilitzant tant a la capital catalana com a altres administracions públiques inclús en el sector privat. Sense cap mena de dubte, Decidim està sent un fenomen que està revolucionant la manera com es prenen les decisions.
Des del primer moment, un dels valors que promovia l’Ajuntament de Barcelona quan va néixer Decidim i que després s’han anat mantenint amb totes les organitzacions que s’han anant sumant, és la necessitat de crear un software lliure que permet que qualsevol persona o organització que vulgui impulsar un projecte de democràcia participativa digital ho pugui fer. A més, la plataforma està protegida de qualsevol atac informàtic, cosa que ha fet que en els 7 anys d’existència no ha hagut cap situació de ciberdelinqüència. I, justament aquesta iniciativa de mantenir el codi obert, ha permès tenir el premi de l’Aliança de Béns Públics Digitals.
Més enllà del premi, que no deixa de tenir molta importància i no es vol restar valor, què significa ser un bé públic digital? Per donar una definició caldria separar i donar resposta a dues qüestions: què és un bé públic? i com s’aplica al cas digital? En primer lloc, un bé públic, tal i com diu el Centre de Terminologia de Catalunya “presenta alhora i en un grau absolut les característiques de no-rivalitat i de no-excloibilitat”. Dit amb unes altres paraules, un bé públic és un domini on la rivalitat és inexistent i la possibilitat d’excloure a tercers és relativament difícil per no dir impossible. En segon lloc, en el cas digital és aplicar el bé públic a les noves tecnologies. El bé públic també es pot entendre com un bé de domini públic. En cas que es prengui de referència aquesta segona visió, vol dir que el bé s’ha de destinar amb una finalitat d’ús general o de servei públic. A mode d’exemple, pren de referència el cas de Decidim, la plataforma ha de ser considerada com un mecanisme per presentar el servei públic de la participació ciutadana.
Sense cap mena de dubte, el fet que l’Aliança de Béns Públics premiï Decidim ha permès seguir creixent amb l’expansió i el reconeixement de la plataforma.