Ara que les eleccions autonòmiques han acabat, i els resultats mostren una possibilitat substancial de repetició electoral, crec que és un bon moment per revisar les posicions dels principals partits no independentistes: PSC, Vox, PP i Comuns, en relació amb el nivell d’autonomia que segons ells Catalunya hauria de tindre.
Vox, per començar, és sens dubte el partit que més perjudica l’autonomia de Catalunya, sent ja ben coneguda la seva proposta d’eliminar les comunitats autònomes, amb tot el que això implica. El partit d’extrema dreta planeja fer això de manera progressiva, començant per la devolució de competències clau a l’estat espanyol, sent aquestes: educació, salut i justícia. Això suposa acabar amb la immersió lingüística del català.
Pel que fa al Partit Popular, les seves propostes de centralització de les competències no són ni tan extremes, ni són mostrades tan explícitament a les seves campanyes. Per començar, el seu punt més explícit en relació amb les competències autonòmiques és l’homogeneïtzació de les PAU o selectivitat. No obstant això, també proposen reforçar les institucions que asseguren el compliment de les obligacions legislatives, limitant la possible elasticitat d’actuació dels governs autònoms. És evident que, a diferència de Vox, no utilitzen aquest eix ideològic com una arma electoral, i prefereixen representar una posició abstracta en la seva posició política entre Vox i el PSC abans que proporcionar propostes concretes com a eina de campanya. Això té sentit considerant la moderació relativa de la seva proposta.
Un fenomen similar podem observar en el PSC o PSOE, amb la diferència que el partit socialista no busca limitar de cap manera l’actuació de les comunitats autònomes. En canvi, busca una millor comunicació, transparència i coordinació entre les institucions a diferents nivells governamentals, amb la seva proposta de llei de Cohesió Territorial. També volen impulsar una reforma del sistema de finançament regional, que segons el partit assegurarà els recursos necessaris per serveis públics de qualitat. En relació amb la llengua catalana, ells estan a favor de la promoció d’aquesta.
Finalment, Sumar o Comuns, no hi ha cap dubte que dels quatre partits analitzats, és el més catalanista. Estan a favor de donar més competències a totes les regions, i descentralitzar el país. A més, proposen augmentar les competències i els recursos destinats en l’àmbit local. També volen impulsar un nou pacte territorial, que reconeixerà la diversitat cultural del país, i la seva naturalesa plurinacional, com també impulsar les llengües regionals, com el català.
En conclusió, Sumar o Comuns és el partit que més llibertat està disposat a donar a Catalunya, a continuació el PSOE o PSC, després el PP, sent lleugerament més estricta que el PSOE, i finalment, i fent un gran salt en contra de l’autonomia, Vox.
Com podem veure els partits que es posicionen de manera més rotunda són Vox i Sumar, mentre que els dos partits del centre són molt similars, i intenten mantenir les seves propostes obertes a tots els votants possibles.