Un any més, la revista Forbes ha publicat la llista dels 100 espanyols més rics del país. L’objectiu del rànquing és conèixer com administren la riquesa les grans fortunes i qui és qui entre els més poderosos del territori. Aquest any, a més, la llista reflecteix l’impacte de la pandèmia en les xifres dels individus, qui en surt reforçat i qui, per contra, s’ha quedat més enrere.
L’home més ric del país és Amancio Ortega, accionista majoritari d’Inditex. Ortega posseeix una fortuna de 57.000 milions d’euros i és un dels rostres que han vist com la seva fortuna disminuïa a causa de la Covid-19. El fundador del grup de moda ha donat recursos a la sanitat pública i constantment ha proporcionat maquinària i demès material per ajudar a posar fi a la pandèmia. El segon lloc de la llista l’ocupa Sandra Ortega, la seva filla, amb un capital de 5.600 milions d’euros. És a dir, hi ha una gran forquilla entre el primer i el segon membre de la llista realitzada per Forbes.
El rànquing el tanca Fernando, Carolina, María, Luis i José Masaveu, accionistes de la Corporación Masaveu i cadascú té 225 milions d’euros. És a dir, el que posseeixen les persones menys riques del rànquing de Forbes és una part residual del que tenen els Ortega entre els seus comptes bancaris, les empreses que lideren i les acciones amb les que compten.
De fet, el fundador de Zara ha guanyat 10.000 milions d’euros més respecte a l’any passat i la seva filla compta amb 700 milions més que el 2020. Tot i haver estat dues de les persones perjudicades pels estats d’alarma i la pandèmia, la família gallega segueix a la capçalera de la llista amb el seu imperi tèxtil.
Fa uns anys va sortir publicat que la fortuna d’Ortega equivalia a la dels 24 espanyols més rics. No només és milionari entre els milionaris, sinó que si l’empresari fos un país, seria el 73° més ric del món. A més, el gallec té més diners que el PIB de Xipre, Islàndia i Corea del Nord junts i si suméssim tots els immobles que té, la superfície equivaldria a 90 camps de futbol, aproximadament.
“Almoina de multimilionaris”; “pagui on li toqui” i “una democràcia digna no accepta almoina” van ser alguns dels comentaris que més es van repetir durant el confinament, quan l’empresari gallec va comunicar que donaria maquinària contra el càncer per hospitals públics de tot el país o per produir i repartir mascaretes per tot Espanya. A mi personalment més ven igual el que opinin els altres, el que sí que tinc clar és que si un empresari espanyol suma un imperi faraònic de 57.000 milions d’euros, destinar 280 milions d’euros a la compra d’equips contra el càncer està bé per donar un cop de mà a l’Estat, però cal recordar que si Ortega donés 1.000 euros a cada espanyol, seguiria tenint més de 15.000 milions d’euros a la seva butxaca.
Per tant, Amancio, fer donacions per valor de la fortuna dels Masaveu no està malament, però comptant que fins a finals de l’any passat havies perdut pràcticament els mateixos diners que Europa ha enviat a Espanya per posar fi a la Covid-19, alguna ajuda més de tant en tant tampoc significaria tant per a tu. Però sí per a nosaltres. I si no vols, o no et ve de gust, ajudar els països més vulnerables del món –on segurament hi tinguis fàbriques i naus industrials– tampoc estarà gens malament.