París

La ressaca costa pair-la. Diuen que és causa de la falta de líquid al cervell i que es soluciona tornant a beure alcohol o bevent molta aigua. Aquests dies he de confessar que tinc ressaca. París me n’ha deixat.
Malgrat el fred que ens va rebre i ens va acompanyar durant els dies que vam ser-hi París és tan bonica que després d’un dia dur encara en vols més. Visites la Defénse sota la pluja i el fred intens d’una tarda de febrer i enlloc d’anar cap a l’hotel, vas a l’Ille de St.Louis. L’endemà marxes de l’hotel a quarts de nou del matí i hi tornes a les deu del vespre. Dorms i et despertes cansat, però obres la finestra del balcó de l’hotel i la veus encantadora malgrat el cel tapat i els núvols amenaçadors, i treus forces no saps ben bé d’on per anar a visitar-la, i de sobte el cel et premia i mentre puges la Tour Eiffel el cel s’obre i el sol et diu: bon dia, i aleshores entens que l’has de continuar visitant i que ella t’espera magnífica. I així durant quatre dies on ho intentes visitar tot.
Quan has de tornar a casa t’adones que ho has visitat tot però no has vist res. Tot és tan gran que per contemplar tal i com es mereix cada element del paisatge urbà que conforma la cité necessites molt de temps. L’espai i el temps, sempre lligats.
Arribes a casa i fa aquell fred humit que se’t posa al cos, i ja trobes a faltar el fred de París. Arribes a casa i no veus llum enlloc, no hi ha cap gran edifici, el carrer és mort i naturalment no tenim cap catedral ni cap riu. Hi tinc casa meva, és cert. Però ja trobo a faltar París. Veig qualsevol cosa al carrer i l’exporto mentalment al paisatge urbà de París, el fotut és que la veig i m’agrada, i aleshores recordo més coses de París; com quan tens mal de cap i recordes les copes de la nit anterior. Els amics experts en temes bohemis recomanen beure molta aigua o altre vegada ingerir alcohol; els amics que han visitat París recomanen tornar-hi.
Ja m’ho va dir la meva tieta-avia: Després d’estar-hi, sempre hi vols tornar, no te’n cansaries mai. Els grans sempre tenen raó.