‘Better together” és el nom de la campanya que fan els unionistes a Escòcia. Si fem un cop d’ull al seu lloc web veurem que aporten arguments per votar “no” al referèndum que se celebrarà aquest proper setembre. Entre aquests hi trobem, per exemple, que els costos de l’energia són més barats per als escocesos si es queden dins del Regne Unit, o bé que “l’economia britànica és una de les més exitoses del món”. També s’hi explica que les forces de defensa britàniques són unes de les millors del món i que els escocesos estaran més ben protegits si segueixen dins de l’actual ‘statu quo’. O que les universitats escoceses estan molt ben dotades econòmicament des de l’Estat, la qual cosa els dóna moltes oportunitats per a la recerca i desenvolupament. Evidentment, aquests arguments estan exposats de manera tendenciosa perquè per alguna cosa és una campanya per fer proselitisme.
A Catalunya, el que voldria ser l’equivalent a ‘Better together’ és Societat Civil Catalana. Hi ha una mena de tendència en l’espanyolisme nostrat de posar-se noms grandiloqüents en contrast amb la seva marginalitat. Van començar amb el partit ‘Ciutadans’, com si ells fossin els representants de tota la ciutadania. Ara es reivindiquen com a societat civil essent quatre gats.
L’argumentació -per dir-ne alguna cosa- contrasta amb el cas escocès. Com que l’economia espanyola és una de les més decrèpites d’Occident, com que les forces de defensa espanyoles són més vistes com una amenaça per als catalans que com uns aliats, com que les universitats fan el que poden i no pas el que volen, tot el que es permeten oferir és “Per què no volem la independència? Perquè ens obligaria a escollir entre ser catalans i ser espanyols”. Gran aportació.
Avui deuen estar contents perquè surten a tots els diaris. També és cert que hi ha diaris que frisen per fer-los sortir i sobredimensionar-los. La notícia és que diuen que han comptat la gent que hi havia a la Via Catalana de l’any passat i que, segons ells, només érem cap a 800.000 persones. En tot cas ja en són centenars de milers més que ells. Però suposant que fos veritat, cosa que dubto, no és pas un gran argument contra el referèndum ni contra la independència, diria, i no aporta res al debat. La gran estafa és la de pretendre dir que som menys tot procurant que no puguem realitzar l’enquesta definitiva i inqüestionable: el vot. Són els tristos recursos de quan no es tenen arguments.