In memoriam d’Àlex Susanna
Jordi Pere Cerdà és el pseudònim d’Antoni Cayrol, un poeta, narrador, dramaturg, etnòleg i promotor cultural a la Catalunya Nord. Nascut l’any 1920 a la població de Sallagosa, a l’Alta Cerdanya, i mort a Perpinyà l’any 2011, va ser un membre de la Resistència francesa en la Segona Guerra Mundial quan els membres de la Resistència eren tan pocs i havien d’arriscar tant. A partir de l’any 1942, un encara ben jove Antoni Cayrol va enrolar-se a la resistència contra el nazisme en la tasca d’acompanyar persones refugiades en direcció sud a través dels passos fronterers nord-catalans. Algun dia França haurà de fer una revisió a fons d’aquesta part fosca de la seva història connivent amb el Règim nazi.
D’Antoni Cayrol / Jordi Pere Cerdà sabia, per referències, que era el llibreter de Perpinyà, ja que personalment no vaig viatjar a la capital del Rosselló fins a l’abril de l’any 1992 amb motiu d’una exposició d’exlibris que vaig fer a la Casa Pairal. Instal·lat a Perpinyà en les dècades dels anys seixanta i setanta, amb la seva esposa Elena Cristofol i els seus fills, Jordi Pere Cerdà va comandar la Librarie de Catalogne, establiment cultural que va fer servir d’enllaç clandestí, és clar, per a la difusió de les obres antifranquistes que s’editaven a París. Des de Perpinyà, Jordi Pere Cerdà va participar activament en la creació del Grup Rossellonès d’Estudis Catalans, la famosa Universitat d’Estiu a Prada de Conflent i la publicació de l’Almanac català del Rosselló, entre altres iniciatives a favor de la difusió i normalització de la llengua i cultura catalanes a la Catalunya Nord. Una empresa titànica que va enfortir encara més el seu tremp personal i va enriquir el vigor intel·lectual i creatiu que vaig començar a conèixer a partir dels anys vuitanta i noranta quan Jordi Pere Cerdà va ser rellançat per l’editorial Columna de la mà del poeta Àlex Susanna amb reedicions de la seva obra i amb noves aportacions literàries que li van valdre no només una nova visibilitat sinó també un reconeixement a la seva obra amb premis de tanta rellevància com, entre d’altres, la Creu de Sant Jordi (1986), el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes (1995) o el Premi Nacional de Literatura (1999).
L’estiu del 2016 vam fer una estada a les poblacions de Llívia i Puigcerdà, i entre d’altres excursions pels voltants vam passar una jornada sencera a Sallagosa i vam visitar des de fora la casa on l’escriptor va viure quan va retornar a la seva vila natal. Va ser aquest dia 28 de juliol que vaig comprar una reedició de Contalles de Cerdanya, que Jordi Pere Cerdà havia publicat per primera vegada l’any 1959. La meva estima per l’etnologia ha fet que tingui una biblioteca bastant ben nodrida amb aquesta temàtica i a la qual hi vaig afegir, després d’haver-les llegit al redós d’una agradable terrassa de Sallagosa, les contalles ceretanes escrites per un poeta de la riquesa lexicogràfica i literària de Jordi Pere Cerdà.