El món s’ha renovat en gran part, gràcies a la xarxa. Avui el món internauta ha desbancat l’altre món (no sabria molt bé com definir aquest “altre món”, si bé em refereixo al món d’abans d’Internet) . Tot (i quan dic tot, vull dir tot) es viu des del mon internauta; l’estratègia web 2.0 (o ja 3.0), les xarxes socials, els smartphones, el whatsapp, les apps, les tabletes o l’e-commerce entre moltes altres històries digitals. Avui, qui no té connexió amb la xarxa, diria que es pot perdre moooooltes de les coses que passen pel món i pel voltant d’un. Ja no val la frase, jo no tinc internet perquè no ho necessito. Malament rai doncs! Et perdràs moltes coses!
Està clar que el món està canviant. M’atreveixo a dir que els humans estem canviant el món d’una forma vertiginosa. I en aquest entorn de canvi, la situació actual està obligant que les marques s’enfrontin a una nova realitat. I una de les potes d’aquesta nova realitat rau en la forma de comunicar-se amb el món.
Amb les noves estratègies, dissenys, experiències i estils que ha aportat el nou mil·lenni, sembla obligatori a que hom es plantegi noves formes de comunicació.
Fa pocs anys, una empresa ja en tenia prou amb un logotip (que no una marca) i un fulletó on informés dels seu producte. Avui però, cal ampliar aquesta visió. Els productes s’han de convertir en marques (no només en logos). Amb uns valors i amb una personalitat. Amb uns trets diferencials. A banda d’imbuir-se de noves formes de comunicació. No ens podem quedar aturats en el passat. Hem de mirar endavant, això sí, mirant-l’ho de reüll.
En ple 2013, immersos en aquest entorn tan nou i alhora tan canviant, cal estar al dia. Persones, empreses i marques. Siguis un diari o siguis una perruqueria. Siguis una multinacional o siguis un professional lliberal. Cal fer un “Update” en la teva comunicació.
Ara som molt més reivindicatius que fa uns anys. I exigim a les marques que ens parlin en l’ idioma que nosaltres estem acostumats a funcionar.
Una persona que té un IPhone (avui en dia el 60% de la població ja té smartpohne) voldrà, a més de veure una marca anunciada pel carrer, trobar-la Twitter, o a Facebook. Voldrà rebre resposta immediata quan li parli. Voldrà llegir l’actualitat on-line i gairebé saber-la abans que ningú. Voldrà entrar en un web i tenir un espai on poder dir-hi la seva. Voldrà comprar on-line.
Per tant, cal una renovació, basada sobretot en la comunicació. Ampliant (que no retallant) els canals per arribar a la població. O és possible quedar obsolets per acabar morint …
Us proposo cinc consells d’adaptació (persones, empreses o marques) a aquest nou entorn:
1. No perdis mai el nord. No t’ofusquis pel canvi, ni perdis de vista els teus objectius. No et pensis però que només sobreviuràs si fas servir les noves tecnologies. Tot i que cal ser-hi, encara hi ha molta gent que es mou en el món tradicional. Que segueix mirant la televisió i segueix llegint el diari en paper. Per tant, adaptem-nos però construint, no destruint. Ampliem, no desestimem res del passat que funcioni. Recordeu que cal mirar-l’ho de reüll!
2. Aposta per una bona creativitat. Adapta la teva creativitat al nou món. Millora la creativitat en els missatges, millora la creativitat en els continguts que ofereixes, millora la creativitat en el disseny dels teus materials, millora la creativitat a l’hora de triar els teus canals de comunicació, millora la creativitat en la forma d’arribar als consumidors. Millora la teva creativitat en tot el que puguis.
3. Comença a entrar a l’univers de les xarxes socials, el món del web 2.0-3.0: L’entorn digital ja no és una disciplina. Es una nova forma de fer. Es un “must”. Per tant, comença a familiaritzar-te amb les xarxes socials i amb l’entorn digital per poder reconvertir-te. Facebook, Twitter, Linkedin, Youtube, Flickr … Desenvolupa una web interactiva, on puguis oferir i alhora rebre informació.
4. Dóna’t un temps (a tu i als teus) per aprendre i formar-te. Els canvis no és fan d’avui per demà. No corris. Disposa de temps per familiaritzar-te amb aquestes noves eines. Prova’n una i quan la dominis, ves a per la següent. I fes el mateix amb la teva gent. Això sí, sigues inflexible amb la gent que, tot i oferint-li temps i ajut, no està disposada a adaptar-se.
5. Busca talent en el teu equip. Sigues llest, i on no arribis tu (per edat, per formació, per temps, per posició) deixa que hi arribi la teva gent. Incorpora “sang fresca” al teu entorn. La gent jove porta el món digital a la sang. Han nascut de forma digital i no analògica! Escolta’ls i treu profit de la seva intuïció.
I si amb tot això no en tens prou, simplement deixa’t portar pel seny. Que no és res més que aquella sana capacitat mental que és penyora d’una justa percepció, apreciació, captinença i actuació. El seny mai falla! I en els catalans, menys encara …