Com que Espanya no ens deixa votar, farem unes plebiscitàries i després una DUI.
I ja serem independents.
Fins aquí, tot perfecte, fins i tot idíl·lic.
Però, som prou forts per fer una DUI?
El 9N ha evidenciat que els independentistes som molts, però no una majoria implacable. Ara mateix, no som un 60-65% de la població.
Podem fer una DUI sense que el 60-65% de catalans vulgui la independència?
En un referèndum a l’escocesa, en tindríem prou amb un 51%, però per fer una DUI, potser no. Quin reconeixement internacional aconseguiríem sense una majoria independentista implacable al Parlament?
Pinta que, ara mateix, els independentistes no tenim prou força per trencar unilateralment amb Espanya. Ep, però Espanya tampoc té prou força ni autoritat per aniquilar el procés sobiranista.
On ens deixa això?
La independència difícilment serà unilateral ni ràpida.
I què podem fer, aleshores, si no ens deixen votar?
Obligar-los a deixar-nos votar.
I com?
Exercint la unilateralitat per acabar en la bilateralitat: forçant Espanya a acceptar un referèndum acordat i legal.
Possible seqüència dels fets:
1. Plebiscitàries a principis de l’any que ve.
2. Aconseguir una majoria independentista al Parlament.
3. Fer una mena de DUI prèvia, que s’executaria un o dos anys després, període durant el qual es crearien les estructures d’estat necessàries per sobreviure com a estat independent.
4. Les eleccions generals de finals de l’any que ve comporten un canvi de govern: no hi ha majories absolutes; irrupció de Podemos; estat dèbil amb una crisi institucional profunda.
5. Davant aquest escenari, la comunitat internacional pressiona el govern espanyol: per evitar una forta inestabilitat i la incertesa jurídica, l’única solució és un referèndum legal.
6. Es fa un referèndum legal i acordat amb una pregunta clara: independència sí o no. I això succeirà, com a mínim, a dos-tres anys vista.
Us sembla impossible tot això? Fixeu-vos en un parell de detalls:
1. Just després del 9N, un mitjà de referència com el The Economist li ha dit clar a Rajoy: “Deixeu-los votar”.
2. Mas sap que el frame “votar és democràcia” té molta força a nivell internacional, sobretot europeu. Qui pot oposar-s’hi? Fa pocs dies insistia en la necessitat d’un referèndum al diari francès Le Figaro.
Conclusió: segurament no som prou forts per fer una DUI real, però sí per forçar Espanya a acceptar un referèndum. El camí és portar la situació al límit i aprofitar la finestra d’oportunitat que es pot obrir després de les generals espanyoles, amb un estat dèbil.
I mentrestant, a eixamplar el sí.
PD. Fer prediccions sovint és el camí més curt per equivocar-se, però també sovint ajuden a reflexionar.