Ara que som enmig d’uns dies i setmanes on la majoria de nosaltres prenem un temps de desconnexió i vacances -aquells que poden-, també és un bon moment per fer un balanç del que ha estat i ha donat de sí el curs i la temporada, els temes que han marcat “l’agenda”.
Una agenda que ha estat marcada per la pandèmia de la Covid-19, que encara és aquí, per la crisi energètica i la inflació dels preus, per la crisi mediambiental -l’entorn té un límit i ens avisa!-, per la invasió russa a Ucraïna i la guerra que se’n deriva, pels feminicidis.
Notícies com la judicialització de la política, les clavagueres de l’Estat, que continuen fent recorregut, la persecució a l’independentisme, amb més de 4.000 represaliats per la justícia. Notícies com el retrocés de la llengua catalana, que cal protegir-la de la intromissió de la justícia i blindar els consensos ja trobats als anys setanta. Notícies que no sorprenen, com la manca d’inversió del govern espanyol a Catalunya o el col·lapse constant de l’AP-7, per posar-ne algun exemple.
I notícies que ens haurien d’alarmar, com ho són l’auge de l’extrema dreta o la normalització i banalització de conceptes com “racisme”, “franquisme” o “primer els de casa”. I ja ens entenem. La història dictarà.
En definitiva, sobreinformació i, sovint, desinformació o infoxicació interessada, que ens inunda els nostres dies i que, massa sovint, són instantànies dins d’un cercle molt menut. I la solució o l’eina per combatre-hi i fer-ne un bon filtratge: la militància a un periodisme crític, compromès amb la veritat i al costat del carrer. Ens hi trobarem.