Jaume Baigual i Rusiñol va néixer i viu a Sentmenat,  dintre la seva trajectòria professional va prestar els seus serveis a diferents empreses del sector del metall, dues d’elles multinacionals i va assolir  la direcció del departament tècnic, fins a la seva jubilació.
Va estudiar poesia i narrativa a l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès i un curs de tècniques narratives i interpretació de textos, impartit per l’escriptora Mercedes Abat. Ha estudiat llenguatge musical i actualment està estudiant violí.
Tota la seva vida ha tingut un gran interès per la literatura. De molt jove ja escrivia poesia i prosa. Ha col·laborat en revistes locals i comarcals. Actualment, col·labora amb la revista “Més Vallès”. Va escriure l’obra de teatre “Gent de Poble”,  tot seguit va publicar el seu primer llibre “Esperança”, dedicat a la seva esposa, amb el qual va participar en els Jocs Florals de Barcelona.
Va participar a tv3 en el programa “Els Matins” de Josep Cuní, en l’espai de “Poetes Desconeguts”, al recital poètic per la diada de Sant Jordi a la Plaça Catalunya de Barcelona, amb la Núria Feliu…
Actualment,  el tenim dins del taller d’escriptura Tecamolsaires del Montseny on una colla de nosaltres forma part del GEM, grup d’escriptors del Montseny. Col·labora en diferents recitals poètics. Ha obtingut el primer premi de poesia visual del 34è. Festival de Poesia de Parets del Vallès i el segon premi a la millor poesia del Racó Poètic de Palafrugell. Tota aquesta activitat sempre l’ha feta i la fa, sense cap ànim de lucre, ell sempre diu: “em sento molt satisfet, perquè la poesia i la música em fan feliç”. 

Del seu llibre Pensaments de bat a bat ens diu el poeta, editor i millor amic Joan Sala Vila que:

«La vida no seria vida, si la nostra existència només fos farcida

de coses bones», paraules del poeta de Sentmenat que

defineixen la seva poesia en la vida. El poemari

esdevé imatge de la poesia de la vida del poeta

centrada en la memòria dels seus pares, Evarist i Llúcia, en la

família i el poble. Una estrofa molt expressiva convida a una

meditació interioritzada i definidora: «Si el cor sagna de pena,

/ i les llàgrimes dissolen la sang, / escriu paraules i fes un poema.

/ L’alegria tornarà com un bumerang». El sentit de la paraula

amb la seva instantaneïtat esdevé llum de la veritat de

cada moment. Jaume Baigual i Rusiñol, el poeta de Sentmenat,

poua del seu interior l’esclat de la vida en la llum i la foscor, les

alegries i les penes. Que el poemari posi, en la centralitat del

seu missatge, el nom dels seus pares fonamenta el perquè de

la seva creació literària, curulla del goig de l’amor. És l’esclat

de llum de la seva expressió poètica, molt personal. Força de

fe poètica amb fons musical que vesteix els seus poemes i les

seves narracions amb la mística del vent, àngel que canta l’esperança

de l’amor. Ho manifesta molt expressiu quan afirma:

«Escric perquè estimo la vida, / la paraula encén la llum de la

intel·ligència. / Hem de lluitar per la vida i estimar-la, / sense

discriminar el color de la pell». Jaume Baigual, en vers i en prosa,

pateix la intensitat de ser perquè, com molt bé diu, «no vull viure

el temps d’un altre / l’altre ha de viure el seu temps». Ell viu

el temps amb el goig solidari de les relacions humanes. El poeta

gaudeix les vivències de l’altre, familiar o amic, amb la poesia

de la seva veritat. El Poeta de Sentmenat viu intensament la

poesia creativa de les paraules en els batecs del seu cor i els de

la humanitat.

 

Article anteriorFinal de temporada
Article següentAcadèmics amb sentit de l’humor
Rosa Maria Pascual Sellent és veïna de Cardedeu. Ha treballat de mestra durant trenta anys i ara està jubilada, però és la responsable dels tallers d’escriptura com Tecamolsaires del Montseny i de presentacions i tertúlies literàries mensuals. Forma part del GEM, Grup d’Escriptors del Montseny, amb qui ha editat Montseny Màgic, Montseny Eròtic i Montseny amb un Somriure. És autora de llibres per a aprendre matemàtiques divertides com la col·lecció “Pensem i comptem”, també per aprendre a llegir i escriure amb les Lletres Amagades i Letras con disfraz il·lustrats per ella mateixa. De contes infantils En Jordi i el drac amb pintures d’Antònia Molero, i d’un àlbum il·lustrat per per Aurembiaix Abadal titulat En Jordi va pel Món i que va ser obra premiada en el CCCB. De les novel·les curtes com Tardor Roja; Un mar de boires, Premi Jalpí i Julià; de la col·lecció Bell-lloc i altres contes de mestres que conté El Racó dels desitjos que és una peça teatral representada en alguns a sales del Vallès i Barcelona. De les novel·les històriques inspirades en l’autobiografia: On vas, Irina?, editada en català, castellà Adónde vas, Irina? i anglès Where are you going, Irina? i finalista del Premi de Novel·la Històrica Gregal 2013. De La Mestra amb un somriure als llavis, premi memòria popular de La Roca Romà Planas i Miró. I del poemari Si Condicional editat durant la pandèmia i amb dibuixos de l’Aurembiaix Abadal.