Sóc d’una generació de periodistes que encara guarda a la memòria l’olor a tinta en comprar el diari acabat d’eixir de la impremta i el tacte tou i, fins i tot, l’escalfor del paper. Sembla que han passat mil anys des d’aleshores i tan sols ens separen del món analògic només unes dècades. En aquests temps s’ha cuit un profund canvi en la forma de concebre, crear i transmetre la informació.
Lluny queden els conceptes de societat xarxa o societat de la informació per contribuir a l’encimbellament del coneixement com a nova forma de poder econòmic i polític. La radiografia de la realitat social cada cop ens acosta a un món més ple de desigualtats que cínicament ens ha arribat en forma de crisi dissenyada i distribuïda a tot arreu en nom de la globalització.
La matèria prima dels qui ens dediquem a contar notícies, la informació, sembla estar fora d’abast i sense control a Internet. En aquesta conjuntura la indústria de la comunicació arriba mal i tard i no només això sinó que, igual que en altres sectors, s’aprofita per fer reestructuracions indecents i vergonyoses apel·lant a la crisi del sector.
No sabem cap on anem però si d’on venim. Hi ha una seqüència a Citizen Kane en la que Orson Wells interpreta a un home de carn i ós, que com tothom sap és William Randolph Hearst, geni dels negocis i manipulador fins límits obscens. Només en dos minuts, pocs segons i un diàleg brillant s’exposa davant la opinió pública l’exiam d’interessos alhora de donar una notícia.
“I don’t know how to run a newspaper” afirma, sense despentinar-se Wells, qui representa al director i amo del periòdic que sense cap codi ètic té la potestat de decidir. Em pregunte on són els Hearts del segle XXI?
La reflexió sobre aquests aspectes és, entre d’altres, un dels punts de partida de la tertúlia que, sota l’auspici d’Unesco tindrà lloc a València el proper dijous 27 de gener i a més a més es podrà seguir per Internet en emissió streaming i a través de @UNESCOValencia a Twitter i a Facebook. Intervindran el President de la Unió de Periodistes, Ximo Clemente, el professor de la Universitat de València, Josep Lluís Gómez Mompart, així com un dels impulsors dels estudis de periodisme a València, en nom de la Fundació Cardenal Herrera CEU, Vicente Navarro de Luján i el professor de la UNED i Social Media Manager, Esteban Rodrigo.
Esteu convidats a l’acte, que s’emetrà en directe a través d’Internet de 19:00 a 20:00 hores, el proper dijous 27 de gener. Pels que vulguen estar amb nosaltres en persona vos esperem al centre cultural de la Fundació Bancaixa de València.