La llengua no és cap conflicte a Catalunya, ans al contrari, és una eina de cohesió social i territorial.
Des d’un cert temps, alguns sectors de forma interessada volen posar la llengua com un factor de discrepància a la societat catalana, generant confrontació i intentant dividir els uns dels altres. Però, no se n’adonen, que a Catalunya mai hi ha hagut conflicte lingüístic, ni de model educatiu, perquè la llengua sempre ha estat factor de cohesió territorial i social.
I és en aquest punt, on tots i totes, hem de ser defensors del nostre model lingüístic i educatiu, que tant ha aportat a la pluralitat, la diversitat i la cohesió territorial del nostre país.
No es tracta de dividir la societat entre els que parlen la llengua catalana, i dels que no. Perquè fer això és no entendre la riquesa i la diversitat de la societat catalana; i és no entendre, que ningú, podem afirmar, que som castellanoparlants o simplement catalanoparlants, perquè tots sabem que en algun moment de la nostra història personal hem interrelacionat ambdues llengües, respectant sempre la que ha estat de molts dels nostres avis, pares etc.
Com sempre, però, models educatius i lingüístics d’èxit, com és el nostre, que han dotat el nostre país d’una eina crucial de cohesió i d’igualtat d’oportunitats, ara des dels sectors més retrògrads volen fer veure realitats no existents, i volen crear conflictes allà on no hi ha hagut mai; tot per trencar i fer creure que la realitat de la diversitat i la pluralitat catalana no és bona, només perquè els indigna, que siguin els fills, néts d’aquells que van venir un dia a viure a Catalunya, els que ara són els que parlen català, i els que ho defensen.
Per això, davant de l’atac que rep el nostre model lingüístic i educatiu, cal lluitar i defensar el model d’èxit que ha estat la immersió lingüística. El nostre model educatiu i lingüístic no és ni dels uns ni dels altres, sinó que és el model de país que ha aportat la riquesa de la cohesió social i ha estat un dels pilars bàsics per a la construcció d’un país basat en la diversitat i la pluralitat.
Per això, com a president de Súmate, faig una crida a totes les entitats educatives, lingüístiques, socials i institucionals del país per defensar el nostre model educatiu, i així dir ben alt, que a Catalunya no hi ha cap problema lingüístic. Per contra, la llengua sempre ha estat factor de cohesió social.
Per tot això, tots, siguem castellanoparlants o catalanoparlants, som fills del nostre model; i per això, Súmate, com a entitat que representa la diversitat d’orígens a Catalunya, defensarem fermament aquest model lingüístic per fer entendre a les institucions estatals que el més important d’un país, és la cohesió social, i que serem garants del català i la immersió lingüística.
No podem tolerar la intromissió de ningú al model d’immersió lingüística, hem de defensar amb coratge la immersió lingüística a Catalunya perquè ha estat un model d’èxit, que ha generat cohesió social i ha garantit la igualtat d’oportunitats a tot el territori català. I tots, ja siguin ideologies diferents, hem de defensar-lo amb fermesa, i deixar-nos de qüestions partidistes.
Ho dic molt alt i fort, a Catalunya no hi ha cap conflicte ni problema de llengua. S’ho inventen aquells que no creuen en un model que garanteix la igualtat d’oportunitats, la diversitat, la pluralitat i volen acabar amb l’avenç social i l’escola catalana.
Som tots els catalans, siguem catalanoparlants o castellanoparlants, defensors del nostre model lingüístic que tant ens ha aportat a la nostra societat. Jo mateix, com molts, sóc un castellanoparlant que el 99% de la meva jornada diària parlo en català, sóc fill de la immersió lingüística com milers de catalans i catalanes de la meva generació, per això “la immersió lingüística no es toca”.
Prenem part d’aquest moment tan dur per a la llengua catalana, per defensar encara més el nostre model d’èxit lingüístic i de cohesió social, i ben alt que el català no es toca.