Vaig tard. Aquesta setmana, concretament el passat dilluns 11 de novembre, va ser el Dia Internacional de les Llibreries. Me n’he assabentat avui, per això vaig tard, però no m’he pogut estar de dedicar una estona a reflexionar sobre la importància d’aquests espais que donem tant per fet, però que cada vegada compten amb menys recursos, i que sovint es veuen abocats a una supervivència precària.

La meva relació amb les llibreries ve de lluny. La meva família paterna havia tingut una llibreria a Olot, que es va convertir en papereria i copisteria quan jo era petita, però alguna cosa dec arrossegar de l’esperit llibreter del meu besavi que, pel que m’han explicat, organitzava tertúlies d’intel·lectuals un cop tancades les portes del negoci.

Les paraules i els llibres m’han perseguit durant tota la vida, duent-me a participar en tota mena de cursos d’escriptura i activitats diverses. Ara fa aproximadament vuit anys vaig tornar a viure a Girona després d’uns quants anys a Barcelona, i dins la maleta vaig portar la idea de començar un Club de Lectura Feminista a la ciutat.

En aquell moment vaig entrar en contacte amb la Llibreria 22, i amb en Jordi Gispert, el seu magnífic (i sempre atrafegat) responsable. Ell va confiar en mi per organitzar, gestionar i dinamitzar el Club de Lectura Feminista de Girona, que va començar el setembre de 2018, i que set anys més tard continua en marxa amb un grup de més de 70 dones de diferents edats, professions, contextos i situacions personals.

En aquests set anys –la major part dels quals el Club de Lectura s’ha fet a l’Espai 22 de la mateixa llibreria–, hem llegit llibres molt diversos i hem viscut trobades de tota mena: algunes acompanyades d’autores potents com Eva Baltasar, Bel Olid o Pilar Codony, i fins i tot un recital teatralitzat de la poesia de Rupi Kaur. D’aquí també han sortit iniciatives complementàries com visites a exposicions, trobades per veure pel·lícules al Cinema Truffaut, i més d’un dinar i sopar de grup.

Aquest setembre, abans de començar un nou curs, les participants vam compartir per què ens agrada formar part d’aquest Club de Lectura, i es va repetir sovint el fet que la majoria sortim enfortides de cada trobada, sabent que, malgrat les notícies, el context, i la societat, formem part d’una xarxa que comparteix els nostres valors i la nostra visió. I de tot això, n’hem de donar gràcies als llibres, i als seus custodis: les meravelloses llibreries i els seus llibreters, sense els quals iniciatives com aquesta no serien possibles.

Així doncs, aquest Black Friday o Nadal, quan estigueu a punt de comprar un llibre online, en alguna gran cadena, o potser en un supermercat, atureu-vos un moment a reflexionar. No serà tan difícil deixar el llibre que tindreu entre les mans i que heu triat, sigui per a vosaltres, o per regalar a algú, i anar a cercar el mateix títol, i potser algun altre, a la llibreria del poble o del barri. Perquè no s’hi val anar amb una tote de la Shakespeare & Company, però no trepitjar mai la nostra llibreria de proximitat. Perquè si no ho fem ara, potser d’aquí a un temps ja haurem fet tard.