Jaume Clotet i Planas (Sarrià, Barcelona, 16 de maig de 1974) és un periodista i historiador català

Diumenge 15 d’abril la ciutat de Barcelona dedicà un carrer a Pepe Rubianes i, de retruc, l’amirall Cervera deixà de tenir un carrer dedicat a la ciutat. Com que hi ha algunes veus que ja han protestat, expliquem qui era el tal Cervera.

Pascual Cervera Topete va néixer a Medina-Sidonia (Cadis) el 1839 i de seguida va fer carrera militar naval: va ser destinat a les colònies espanyoles de Filipines i Cuba, on va escalar fins a esdevenir almirall.

En la guerra de Cuba de 1989 va dirigir la flota espanyola contra la nord-americana durant la Batalla naval de Santiago de Cuba, amb forces desiguals i, per tant, un resultat previsible: un mariner nord-americà mort contra 343 mariners espanyols morts i gairebé 2.000 presoners. Brutal.

Abans del combat va arengar els seus homes amb un missatge famós: “[El enemigo] sólo podrá arrebatarnos nuestras armas cuando, cadáveres ya, flotemos sobre estas aguas, que han sido y son de España. El enemigo nos aventaja en fuerzas, pero no nos iguala en valor.” Dit i fet.

Naturalment, després del desastre se’l fa fer senador vitalici com a premi. L’amirall va morir el 1909 i va ser enterrat al Panteón de Marinos Ilustres de San Fernando (Cadis) amb tots els honors. Ja se sap: “honra sin barcos”…

Per si fos poc, un creuer de l’Armada va ser batejat amb el nom d’Almirante Cervera. Durant la Guerra Civil Espanyola va estar en mans dels franquistes i va participar en nombrosos bombardejos contra civils.

Total, que Barcelona tenia des de fa set dècades un carrer de la Barceloneta dedicat a aquest personatge funest, i diumenge es va fer un acte de justícia. Nota: Pepe Rubianes era fill de mariners i la Barceloneta és el lloc precís on ha de tenir el seu carrer.