Després de gairebé setze mesos, més de 631.684 casos de coronavirus confirmats amb prova PCR o test d’antígens i 22.000 decessos, Catalunya està a punt de tancar una de les etapes més fosques de la darrera època. El territori ha superat quatre onades de la Covid-19, cada una de diferent envergadura, però tot i això, quatre períodes obscurs que han marcat un abans i un després d’aquest darrer any i mig.

 

Ara que la vacunació ha agafat embranzida i els sanitaris ja immunitzen a persones nascudes més enllà del 1970, més de 3.000.000 de catalans ja han rebut almenys una dosi i els contagis al territori van a la baixa, Catalunya ha de posar el focus en la cinquena onada. Segurament la menys visible de totes, però no per això menys important.

Les consultes a les urgències de salut mental de l’hospital Sant Joan de Déu s’han multiplicat els darrers mesos. El centre ha alertat que durant el primer trimestre d’aquest any han crescut un 47% respecte a l’any anterior. Aquesta dada es tradueix en quatre intents de suïcidi en nens i joves cada dia al territori, unes xifres que parlen per si soles. Si abans del confinament els intents de suïcidi atesos a l’hospital barcelonès eren de tres o quatre a la setmana, ara aquesta dada ha passat a ser diària.

Els experts afirmen que també han crescut els ingressos per trastorns de la conducta alimentaria o l’ansietat, i els metges han volgut aclarir que això només és la punta de l’iceberg. Ara que per fi tenim Govern, consellers, portaveu i ja estan repartits pràcticament tots els càrrecs institucionals, la Generalitat ha de posar el focus en la cinquena onada: el jovent i els problemes mentals.

Aquesta darrera setmana s’ha fet viral la mort d’un noi de vint-i-cinc anys molt conegut a internet, amb milers de seguidors a les xarxes socials. Era d’aquí, de Catalunya, i es relacionava amb estrelles de YouTube i de Twitch. Explícitament ningú va expressar què havia passat, però el seu entorn va parlar obertament de salut mental i de “cuidar-se” després que el jove es llevés la vida.

Pere Aragonès, 132è President de la Generalitat, es va reunir amb els responsables del Servei de Salut Mental de l’Hospital Parc Taulí de Sabadell en el seu primer acte després de prendre possessió del càrrec i va anunciar que “el Govern posarà en marxa un Pla Integral de salut mental i emocional per reforçar aquest servei bàsic i essencial per benestar de la ciutadania”.

El jovent està afectat i això es nota, es percep, es pot veure diàriament: gent que abans s’animava a tot ara pràcticament no el motiva res, a la feina estan estancats, la universitat no els interessa suficient i sortir de festa queda molt llunyà per a algú que fa un parell d’anys sortia cada cap de setmana.

Fa menys d’un mes que el cap de l’executiu va comunicar la decisió de posar el focus en el jovent i el seu benestar. Esperem que es compleixi, es dugui a terme i es posi punt final a l’onada invisible, la de la salut mental.