La matinada passada s’ha acomplert el 75 aniversari de l’afusellament del que fou President de Catalunya, Lluís Companys. Lliurat a Franco per la Gestapo, sotmès a un Sumarísimo propi d’aquell règim que tot just s’imposava, era executat a trenc d’alba de tal dia com avui. Seria injust només recordar aquesta execució i oblidar que Franco va signar “l’enterado” (diuen que ho feia tot esmorzant, això sí, molt frugalment, sovint després d’haver oït Missa) de més de tres-mil tres-centes persones a la Catalunya pels seus exèrcits “alliberada” entre els anys 38 i 57 del segle passat. Oblidar-los, oblidar la terrible, odiosa formalitat, aparença de legalitat, aquest tret tan hispànic d’acomplir amb la llei per donar aparença de justícia als purs actes repressius, seria tant injust com oblidar Companys. Molts van fer la mateixa fi per defensar el mateix que ell va defensar; Carrasco i Batet, potser a unes i altres antípodes ideològiques, i tantes i tantes persones sense cognoms populars, varen ser passades per les armes per la “justícia” dels vencedors d’aquella guerra. 
 
Mentre Companys sigui el símbol més que el polític, potser serà imprudent, per poc rigorós i per com de desapassionat hauria de ser, de considerar la seva acció política més enllà del vers de Petrarca: “ch’un bel morir tutta la vita honora”. El pas del temps no cal, però, per a constatar que és l’únic president democràtic europeu del segle XX executat per un règim feixista, i per a que en servem la memòria.
 
Entre la ignorància i la prepotència (i no sabem valorar si és més bàrbar que l’una hagi prevalgut sobre l’altra, o a l’inrevés) es troba la decisió dels funcionaris de l’Estat, que ens han regalat un nou argument tot citant a declarar precisament avui el successor en el càrrec de Companys, el legítim i democràtic President de la Generalitat, acusat d’una colla de càrrecs… per posar unes urnes de cartró en una tan democràtica, com festiva, com inofensiva (o no!) simulació de referèndum. I s’extranyen, i pretenen ignorar, perquè s’omplen els carrers de senyeres estelades.