Aquesta temporada del Futbol Club Barcelona ha estat coronada per l’excel·lència. A la gent que li agrada el futbol, que gaudeix de l’execució tècnica de les jugades i que s’emociona per l’estètica d’un sistema de joc, el Barça li ha donat tot el que pot oferir un equip de futbol: treballar per a aconseguir l’excel·lència i, finalment, aconseguir-la amb tres triomfs en totes les competicions importants en què ha participat. Uns triomfs que exigeixen la pràctica constant d’un llibre d’estil que, com el dels castellers, estableix que per a l’èxit calen: força, equilibri, valor i seny.

En aquest moment de la història d’aquest país nostre, la tasca continuada i exigent d’un conjunt d’esportistes catalans i forasters, tots ells al servei d’un equip, en la persecució del propòsit de l’excel·lència, és un exemple sublim per a la Catalunya d’avui. Un país que està disposat a superar la seva trajectòria històrica de submissió, i sovint de deixadesa, d’incongruències i de mediocritat. Un país que es proposa fer un salt endavant, que mai no ha pogut o mai no ha volgut fer, cap a l’autodeterminació del seu futur.

El Barça d’aquesta temporada és un exemple per a tots els ciutadans del país, els autòctons i també els sobrevinguts, aquells que han escollit Catalunya per passar-hi la seva vida. Tant se val –com diu el mateix himne del Barça- si han arribat del sud o del nord. Tots podem estar d’acord, i ningú no s’ha de sentir exclòs, ara que es tracta de construir un país nou on tothom s’hi pugui sentir bé, millor que fins avui en molts aspectes de la vida.

Catalunya té davant un repte de proporcions gegantines. Com a poble que vol superar una situació incòmoda i paralitzadora, no té altra sortida que sumar tota la força mental i tota l’energia cordial possible, per tal de no fracassar en la consecució de l’objectiu: ser un poble lliure que només depengui de si mateix per progressar en tots els àmbits socials, i no s’hagi de condicionar al poder d’una altra nació que mai no li ha deixat, ni sembla que li ha de deixar, “ser el que és”.

Estem aquí, enmig d’una lluita aferrissada per a abordar la conquesta d’un avenir millor per a les persones que componen aquest país. Estem aquí, a un pas de l’excel·lència com a renovada comunitat humana del mapamundi dels nostres dies.