No sé si els passa, tinc dèries informatives… Hola, em dic Anna i confesso que estic enganxada als tuits italians sobre els Camps Flegreus. Aprenc italià i em guillo amb un tema fascinant d’actualitat. Què? Com ho veuen?
I així de quins camps dic que què? Dels Camps F L E G R E U S i ho escric en majúscules perquè costa de dir, de llegir i de retenir. La primera colònia grega que es va establir al lloc italià, a tocar de l’actual Nàpols, ja hi va observar certs fenòmens volcànics i d’aquí aquest nom tan estrany (Φλέγραιος (phlegraios, [fleegráios]), flegreus vol dir encesos en grec.
Els camps més ardents que tenim a Europa, al nord-oest de la badia de Nàpols, són una àrea volcànica d’uns tretze kilòmetres, plens de fumaroles, d’aigua termal i una caldera anomenada Solfatara, que fa mesos que amenaça el descans i la tranquil·litat dels italians de la zona, evento in carimento, attendere prego. El cas és que l’activitat volcànica va fent xup-xup i desconcerta els habitants de la meravellosa Campània, entre terratrèmols i bradisisme. Per explicar-me: entre el dia vint i el vint-i-sis de maig d’enguany s’hi han produït dos cents setanta quatre terratrèmols que s’han enregistrat durant tres eixams sísmics; a més, el dia 20, Pozzuoli, un poble banyat pel mar com la mateixa Nàpols, va patir un terratrèmol de magnitud 4,4, el més fort dels darrers quaranta anys. En el darrer mes, per afegir-hi fato, el terreny s’ha alçat dos centímetres, diu que el bradisisme és un fenomen lligat al vulcanisme que comporta que la terra s’elevi o s’enfonsi de forma periòdica. Just per aquests moviments tectònics, la veïna, luxosa i viciosa Baies, va quedar submergida amb tota la seva fastuositat, entre els segles III i V i de nou entre els segles VII i VIII. He de dir que la zona és magnífica i perillosament propera al Vesuvi. Però la seva possible perillositat, rau més en la seva capacitat explosiva que no pas en la connexió i proximitat a aquest altre volcà d’ingrat record. Hi ha qui diu que els Camps Flegreus són un super-volcà i hi ha qui ho nega. Però més enllà de con qualificar-lo, fa uns quaranta mil anys i gràcies a l’anomenada erupció ignimbrítica de la Campània, que sembla va ser força important, es sospita que els Camps Flegreus van tenir un paper rellevant en el possible canvi climàtic d’aquell moment i també en l’extinció dels neandertals.
El problema actual no és una imminent explosió catastròfica que ens portés a l’extinció dels sapiens (inspira, expira), sinó que sembla que no es pot descartar que es pugui produir una erupció prou important com per destrossar les cases i crear perill evident per a les persones que hi viuen, com la soferta el mil cinc cents trenta vuit. Així s’estableix en l’estudi de Kilburn, C.R.J., Carlino, S., Danesi, S. et al. Potential for rupture before eruption at Campi Flegrei caldera, Southern Italy.Commun Earth Environ 4, 190 (2023)[1]. Amb la complicació que avui dia la zona té uns cinc cents mil habitants. Per embolicar encara més la troca, l’administració local i l’estatal italiana no ha fet prou els deures de protecció civil i els plans d’evacuació encara estan en fase de proves i no pas amb previsió de poder evacuar tothom.
No em diguin que no és increïble anar llegint sobre el tema com per acabar aprenent sobre l’actualitat, l’italià, la història, l’arqueologia i els fenòmens naturals. I si s’han enganxat a la cosa (ara ja nostra), cliquin al següent enllaç i podran comprovar on ha tingut lloc cada una de les sacsejades de les que els hi escrit i comprovar la magnitud de l’afer: https://terremoti.ov.ingv.it/gossip/flegrei/ Però no em faig responsable de la seva nova dèria.
[1] https://doi.org/10.1038/s43247-023-00842-1.