El govern dels millors

Brussel·les, 17 de març de 2011

El passat 1 de març dimití el ministre de Defensa alemany, Karl-Theodor zu Guttenberg. Sortí a la llum que la seva tesi doctoral en Dret, escrita el 2006 i avaluada com a summa cum laude per la Universitat de Bayreuth, estava plagada de fragments copiats d’altri i no atribuïts.

L’estrella més rutilant de la política alemanya i probable successor de la cancellera Merkel dimití de tots els seus càrrecs per “copión”. Repeteixo, ha deixat àdhuc el Bundestag i les responsabilitats internes al seu partit, la Unió Cristiano-Social bavaresa (CSU).

No hi va fer res que la dita tesi no tingui res a veure amb la seva feina ni gestió actual, ni que zu Guttenberg mostri un full de serveis impecable. Va copiar una tesi fa anys, i avui n’ha pagat les conseqüències.

El director de la London School of Economics, Sir Howard Davies, ha dimitit per haver acceptat una donació de 300.000 lliures de la família Gadafi. Ha dit que assumeix la responsabilitat pel dany a la reputació de la institució.

Un dels trets diferencials entre el Nord i Sud d’Europa és que al Sud no dimiteix ni Déu. Currículums falsejats durant anys, cap problema! Són errors de transcripció d’autoria incerta. Probablement culpa dels follets.

A la veïna Itàlia un Primer Ministre acusat de pagar per sexe amb una menor que podria ser la seva néta s’aferra al càrrec i encara presumeix de mascle. Una ministra catalana s’equivocà al transcriure uns cursos de Doctorat, fent-los passar per un títol, i segueix aspirant a presidir el govern de les Espanyes. Amb tot el morro.

Al Sud la ciutadania tolera comportaments de la classe política que serien impensables més al Nord. Els polítics en prenen nota i es comporten d’acord amb les expectatives.

Tornant al cas zu Guttenberg, una dimissió honorable pot cimentar la resurrecció política un cop purgada la pena. Els sondejos segueixen atorgant-li una altíssima valoració, i un grup de 600.000 persones a Facebook (entre els qui una servidora s’hi compta) demana el seu retorn: http://www.facebook.com/reqs.php?fcode=53962314a&f=1093623460#!/zuGuttenBACK

Guttenberg és un fenòmen. No ha fet encara els 40 i ja ha estat ministre dos cops, d’Economia i de Defensa. Als 30 anys va arribar al Bundestag, on de seguida destacà per la seva intel·ligència i do de gents. El 2009 fou el diputat més votat d’Alemanya, amb més del 68% de vots directes.

Mentrestant, a Catalunya, seguim amb el govern dels millors.

Erika Casajoana

Llicenciada en Dret (amb l’ajuda de Déu)