Arribat juliol tots els equips de primera divisió tornen a la feina, uns ho fan més aviat que els altres, però a mitjans de mes ja estan tots els equips treballant sobre els terrenys de joc, i aquesta setmana ha estat el torn del Barça i del Madrid, els favorits per guanyar el títol de lliga de la propera temporada, que han tornat a la feina i, per sorpresa, ho han fet amb poques cares noves.

Al Barça només hi ha la incorporació de l’hospitalenc Jordi Alba que, si manté el nivell de l’Eurocopa, apunta molt bones maneres per la debilitada banda esquerra blaugrana. Llàstima que hagi d’anar a jugar els jocs olímpics i s’incorpori tard a l’equip. Per altra banda, ha sorprès la marxa de Keita, el jugador número dotze ideal, un jugador que no feia gaire soroll, entenia el seu rol dins de l’equip i que quan sortia al terreny de joc oferia sempre un rendiment òptim. Marxa pel canvi de fiscalitat, feia cinc anys que vivia a Espanya i li pujaven la tributació del 24 al 43% i hem d’entendre que per poder gaudir dels pocs anys de futbol que li queden disputant minuts als terrenys de joc. Deixin-me apuntar la lamentabilitat dels titulars d’algun dels principals diaris esportius del país que anunciaven ‘Keita se va por dinero’. Un jugador que ha fet tant pel club, que mai ha dit res fora de lloc, que ha mostrat una conducta exemplar i que els anys que ha defensat la samarreta blaugrana s’ho ha deixat tot al camp, no es mereix un titular així. També sorprèn la lentitud en el fitxatge del jugador de l’Athletic de Bilbao, Javi Martínez, que va per culebrot de l’estiu. Aquí la sortida de Keita i les paraules en roda de premsa de Tito Vilanova dient que necessiten un pivot defensiu que jugui de central ha debilitat la posició negociadora del Barça, tant amb el Bilbao com amb qualsevol altre equip a qui se li vulgui fitxar un jugador d’aquestes característiques. Veurem com acaba el tema. Pel que fa a les sortides sembla que a Afellay ja se li ha comunicat que no tindrà gaires minuts durant la temporada, que Muniesa anirà cedit a l’Ajax d’Amsterdam i caldrà estar atents al futur de Tello. En canvi, al Madrid no hi ha cap cara nova. En referència als que continuen, cal celebrar la renovació, per dos anys més, del ‘Jefecito’ Javier Mascherano.

A la capital es troben en un moment que es repeteix cada estiu, el deixin sortir abans d’entrar. Florentino Pérez ja no pot invertir aquelles grans quantitats de diner com feia en anys anteriors i la falta de crèdit el porta a haver de vendre per fitxar. El problema que tenen és que els jugadors del primer equip que tenen l’etiqueta de transferibles no tenen gaire novies i, si en tenen, no se senten atrets. Especials són els casos de Diarra i de Kaka. El primer sap que no compta per l’entrenador però no vol marxar perquè cap equip li pot igualar el salari que percep de la casa blanca i, el segon, és una vella glòria comprada a preu de crac que no ha demostrat gran cosa i que tampoc troba una novia del seu gust. L’equip que més ha sonat aquest estiu per fer-se amb els serveis del jugador brasiler ha estat el Paris Saint-Germain. Així, amb tots aquests problemes per vendre peces del primer equip, a la capital segueixen mirant a la pedrera quan han de vendre per obtenir algun ingrés que els permeti fitxar algun jugador pel primer equip. Fa pocs dies van vendre Carvajal al Bayer Leverkusen i ara diuen que Joselu, que va marcar 26 gols la temporada passada amb el filial blanc i que ja ha debutat amb el primer equip, té cinc equips de la Bundesliga que li van al darrere. Pel que fa als fitxatges del primer equip, només sona el nom de Luka Modric, un bon jugador que vindria procedent del Tottenham londinenc i que tindria, a la casa blanca, la gran oportunitat d’acabar d’explotar tot el seu potencial.

Barça i Madrid es veuran les cares d’aquí poc més d’un mes, a la Supercopa d’Espanya, que es juga a la prohibitiva hora de les 22.30h, veure’m si presenten gaires novetats respecte l’any passat però, de moment, res ho indica. Abans però, i és bo recordar-ho, el 31 de juliol hi haurà derbi català de primera divisió a la Supercopa de Catalunya que aquest any viurà la seva primera edició i que es disputarà a l’estadi de Montjuic on, abans d’aquest partit, es disputarà la final de la Copa Catalunya entre el Nàstic de Tarragona i el Manlleu. Veurem com va.