El dilluns 14 de setembre serà recordat com un dia trist per la democràcia. Per aquest motiu, una part del món de l’esport va mostrar el seu rebuig a la sentència injusta que condemna els presos polítics a penes molt dures. Amb comunicats a les xarxes socials, clubs, institucions i esportistes es van posicionar contra aquesta decisió del Tribunal Suprem. Alguns, com els que comento a continuació, es van mostrar partidaris de la llibertat dels presos. Altres clubs van optar per fer comunicats més suaus, però tot i així també van contribuir a la situació d’excepcionalitat d’aquest dilluns.

Un dels primers a reaccionar va ser el Futbol Club Barcelona amb un comunicat titulat “La presó no és la solució”. A banda de demanar diàleg polític i reivindicar un cop més la llibertat d’expressió i el dret a decidir, el club blaugrana va manifestar “tot el seu suport i solidaritat a les famílies dels que són privats de llibertat”. Més tard, el Girona FC, un altre club de referència del futbol català, va realitzar un escrit a la seva pàgina web i va apostar per un “diàleg sense condicions”. El club gironí es va reafirmar en la defensa de la llibertat d’expressió i també del dret a decidir i va demanar la llibertat dels “líders cívics i polítics condemnats, empresonats injustament des de fa dos anys”. Els blanc-i-vermells, a més,van mostrar la seva solidaritat amb les famílies dels presos.

Més clubs de futbol també van dir la seva al respecte. El Lleida Esportiu, que té el primer equip a Segona B, va ser molt clar. Amb una imatge publicada a les xarxes socials va demanar la llibertat dels presos polítics. El CE Europa (de 3a Divisió), per la seva banda, es va mostrar favorable a la resolució del conflicte mitjançant la via política, i va expressar el seu rebuig a la condemna. UE Olot i UE Llagostera també van fer comunicats per demanar la llibertat dels presos polítics. Altres clubs de diversos esports també es van posicionar en contra de la sentència.

Des de la Federació Catalana de Futbol es va suspendre tota l’activitat federativa durant el dia de dilluns “en solidaritat amb els polítics i actors socials catalans condemnats i les seves famílies”. La FCF va explicar que “l’única via de solució a la situació que viu en l’actualitat Catalunya passa per la democràcia i el diàleg entre totes les parts”. Un comunicat similar va fer la Federació Catalana de Basquetbol, entitat que també va optar per suspendre totes les activitats programades pel dia de dilluns.

Pel que fa als esportistes, també n’hi va haver diversos que van expressar el seu malestar. El pilot de motociclisme Aleix Espargaró va escriure Twitter que “avui és un dia trist”, i amb un altre missatge va apuntar: “És indiferent la ideologia política de cadascú, hi han penes menors per homicidis o violacions…”. El central del primer equip del Futbol Club Barcelona Gerard Piqué, amb una piulada en resposta al comunicat del seu club, va assegurar que es mostrava orgullós de formar part d’aquest club. El migcampista Sergi Roberto també va expressar “tot el meu suport i solidaritat”. El capità de l’equip d’handbol del FC Barcelona, Víctor Tomàs, també referint-se al comunicat blaugrana, va dir: “No ho podria haver expressat millor. MOLT trist per tot el que està passant i per com està passant. Tot el suport i solidaritat a les famílies.” N’hi va haver d’altres que també va dir la seva opinió.

Alexia Putellas, capitana del primer equip femení del FC Barcelona, va fer una piulada contundent: “L’únic que està clar que NO és la solució. Cadascú pot opinar si és just o injust… però de veritat algú pensa que amb la sentència s’ha acabat el problema? SOLUCIONS (polítiques) JA, si us plau!!!”. Com era d’esperar, va rebre crítiques per expressar la seva opinió. A un d’aquests comentaris, Putellas va respondre: “Ser futbolista no me permite ser ciutadana”?.

I és aquí on jo volia arribar. No es poden posicionar els esportistes? No poden dir la seva opinió? No estic dient que es decantin per alguna opció política, que també ho podrien fer. El que estic demanant, una vegada més, és que el món de l’esport també té dret a dir-hi la seva, ja que això va de drets i de llibertats fonamentals. Estem parlant d’una injustícia monumental i evident. I dilluns, en un dia excepcional, gran part de l’esport va estar a l’alçada de les circumstàncies, davant la retallada de drets i de llibertats i la condemna als líders polítics i socials.