Aquesta setmana estem de bona llet. Es celebra la setmana mundial de la lactància materna, que és el millor per alimentar els recent nascuts, ja que és el mètode natural d’alletar als nadons i la llet materna aporta les proteïnes, greixos i anticossos suficients per garantir el seu creixement, i prevenir-los de les malalties més freqüents com ara la diarrea i la pneumònia, i alhora millorar el seu desenvolupament neurològic i visual.

Fins el 2011, els nadons prematurs extrems (nascuts abans de la 32ª setmana i/o que pesin menys d’1,5kg) i aquells que eren operats de malalties digestives, i les mares de les quals no els podien alletar, no tenien més remei que ser alimentats amb llet en pols. Per a moltes mares, alletar és una experiència única, però per les que no poden donar el pit, la llet materna i els seus beneficis no tenen preu.  

Per sort, fa vuit anys es va crear el Banc de Llet Materna, que permet a les mares que acaben de parir, ser donants de l’excedent de llet que tenen pel seu nadó, i així poder alimentar als petits que més ho necessiten. Tot i que a Catalunya hi ha 600 mares donants, el banc blanc encara és un desconegut per moltes mares; i per moltes altres, els mites de la lactància les tiren enrere alhora de ser donants. Com a mare donant, animo a totes les mares a informar-se bé i, en cas que puguin, fer-se donants i que els seus fills tinguin germanets de llet.

Sembla mentida que a ple segle XXI hàgim de protegir un dret tan preuat com és la lactància materna. Segons l’OMS, els recent nascuts haurien d’alimentar-se només de llet materna els sis primers mesos de vida; però malauradament el sistema de vida que tenim organitzat com a societat no ho permet a moltes mares, ja que compaginar la lactància (o les extraccions de llet) amb la tornada a la vida laboral després de les setze setmanes de permís de maternitat, no és fàcil. Perquè no es dóna més valor a la lactància materna? Alguns economistes com Julie Smith han conclòs que recolzar les mares perquè alletin als seus fills és altament rentable per a l’economia d’un país, sobretot per la reducció de la despesa sanitària que comporta. D’entrada, la lactància materna ajuda a reduir el risc de patir càncer de mama. També hi ha algunes malalties infeccioses que tenen més incidència en nadons que no reben llet materna. Sper altra banda i segons Smith, en un estudi publicat a la revista mèdica “The Lancet”, a nivell global s’arriben a perdre tres-cents mil milions de dòlars en productivitat a l’any degut a una lactància insuficient.  Tot i que els números econòmics poden variar en funció de diverses premisses, la conclusió bàsica és que la lactància materna té un valor incalculable. Així doncs, aprofitem-ho, que hem d’estar de bona llet!