Ramon Folch i Camarasa

El dia 2 de gener va traspassar Ramon Folch i Camarasa, traductor, escriptor, novè fill de Josep M. Folch i Torres. Com a homenatge al finat, proposem al lector diversos articles sobre el primer que han vist la llum en aquestes pàgines.

Es dona la circumstància que el 13 de maig de 2010, a l’auditori de la Institució Cultural del CIC, es va lliurar a Ramon Folch i Camarasa el Premi Joan Sales (en la seva primera edició), que l’Associació El Matí atorga com a reconeixement a una trajectòria d’activitat cultural i literària. La presentació del guardonat i el lliurament de l’escultura del premi la va fer el professor Jordi Sales, nebot de Joan Sales.

En el mateix acte es va lliurar el I Premi Josep Maria Capdevila (atorgat per l’Associació El Matí a una jove promesa) a l’articulista d’El Matí Digital Joan Safont i Plumed. Ho va fer el pare Hilari Raguer, fent una glosa històrica de Josep Maria Capdevila.

Hi eren presents en el acte, entre molts d’altres, Joan Triadú, Mn. Josep Maria Ballarín, Josep Espar i Ticó, i el professor Enric Canela, promotor de la plataforma 10.000 a Brussel·les.

La nostra col·laboradora Tina Cantó va recollir l’esperit d’aquella tarda plujosa en aquesta bona crònica: “La tarda d’El Matí“.

L’article més directament encomiàstic de la figura de Ramon Folch i Camarasa en aquestes pàgines l’ha escrita Josep M. Huguet: “Folch i Camarasa: no s’ho perdin!“. El mateix autor, a l’article sobre Ainaud de Lasarte “Compartir saber i saviesa“, es refereix a Folch i Camarasa com un altre dels interrogats per Pablo Porta arran de la detonació al monument al Estudiante Caído. Un interrogatori amb cops de culata de pistola. Paga la pena rellegir aquesta peça per recordar la brutalitat de la repressió franquista.

Finalment, adrecem el lector a “Honorables. Josep M. Folch i Torres. Una mica de felicitat“. Aquest article de l’actual president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, aborda sobretot la figura del pare, Folch i Torres, però també la del novè fill del creador dels Pastorets, Ramon Folch i Camarasa.