Meticulosament compost i produït per Manel Fortià, “Despertar” presenta un autoretrat musical basat en una selecció d’originals enèrgics, tots inspirats en les seves experiències mentre vivia a la ciutat de Nova York entre 2016 i 2020. El compositor crea una música suau i personal que deixa entreveure influències tan variades de músics com Charlie Haden, Keith Jarrett, Maurice Ravel i Paco de Lucía, entre d’altres.

L’extraordinari trio de Fortià compta amb dues de les personalitats del jazz europeu més prolífiques de la nova generació. El multipremiat pianista Marco Mezquida (Llee Konitz, Dave Liebman, Bill McHenry, Chicuelo, Noa, etc.), que entén profundament la música de Manel Fortià i la toca amb elegància i dinamisme. La connexió entre aquests dos artistes i la seva capacitat per escoltar-se profundament va quedar clarament demostrada al seu àlbum a duo titulat “My Old Flame”, que va sortir el 2015 i que va ser molt aclamat per la crítica. Completant el trio hi ha l’efervecent baterista francès Raphaël Pannier (Miguel Zenón, Aaron Goldberg, François Moutin, etc.), amb qui Manel Fortià va gravar l’àlbum “Bulería Brooklyniana” el 2018, amb Albert Marquès, barrejant el jazz underground de Brooklyn amb flamenc. Amb la seva enorme paleta de textures i sons, Pannier porta la música a un altre nivell, infonent energia vital i fonamental a la secció rítmica.

“Aquest disc és molt important per a mi perquè reflecteix un dels moments més transcendentals de la meva vida artística. Sento que viure a Nova York em va canviar i vaig créixer molt allà”, diu Fortià. “També és la primera vegada que enregistro un àlbum complet format només amb composicions meves. Que les pugui compartir tocant-les amb dos dels meus músics favorits amb què tinc una gran connexió personal i musical, és com un somni fet realitat”.

El títol del disc “Despertar” fa referència a l’última cançó de l’àlbum, contrastant clarament amb la primera d’aquest que s’anomena “Dormir”. Entremig ens trobem dins un somni basat en experiències vitals, viatjant a diferents llocs i moments d’una manera molt imaginativa acompanyats sempre per la màgia que comporta la cultura mediterrània.