flama
Image by David Mark from Pixabay

Benvolgudes, benvolguts,

Com molt probablement sabeu, uns catalans del nord portem la Flama del Canigó any rere any des del 1966 fins al Coll d’Ares i des d’allà a les comarques d’Osona, del Ripollès… fa més de mig segle.

Evidentment, des del 1966 arribem no sols amb la flama sinó també amb un missatge, perquè la flama és un símbol carregat de sentit que exemplifiquem cada any seguint les mateixes fonts, el mateix ideari. Havent conviscut amb els iniciadors, els pares de la flama nord-catalans, independentistes i federalistes europeus, conec i mantenc el sentit de la flama, del missatge de l’acte anual que van propiciar.

El missatge d’enguany, com el dels dos últims anys, era firmat per la CES (Confederació d’Entitats sobiranistes dels PPCC), fundada per Jordi Sànchez (ANC), Cristòfol Soler (Assemblea Sobiranista de Mallorca) i Antoni Infante (Plataforma pel Dret a Decidir del PV).

——————————————
Estimats connacionals,

Des de la Catalunya del Nord us portem, com cada any des del 1966, la Flama del Canigó, renovada la nit passada a la pica de la nostra muntanya sagrada, bressol de l’obra de l’abat Oliba i de la de Jacint Verdaguer, per encendre els Focs de sant Joan en tots els Països Catalans. És nit de solstici d’estiu, nit de regeneració de la natura des de fa mil·lennis per a tots els europeus, nit de compromís, de vida nova per als cristians, per a tots nit d’alegria i d’esperança.

Tanmateix enguany per a nosaltres catalans és nit de dolor, d’amargor perquè compatriotes nostres democràticament elegits són víctimes de persecucions inquisitorials, engarjolats i obligats de sotmetre’s a un judici infame o d’exiliar-se. Vuitanta-quatre anys després es repeteix la repressió contra el Govern català, acusat com el 1935 a Madrid dins la mateixa sala del mateix delicte. Enguany necessitem doncs més que mai l’escalf de la Flama per tenir «llum als ulls i força al braç», per no cedir i mantenir les nostres legítimes aspiracions. Amb la Flama reafirmem la pertinença a la nació catalana ocupada, esquarterada i colonitzada des de fa més de tres segles per França i Espanya.

Amb la Flama reivindiquem el dret internacionalment reconegut d’exercir l’autodeterminació.

Amb la Flama volem recobrar l’Estat català que garantirà a una part de la nació lleis i constitucions pròpies imprescindibles.

Amb la Flama construirem la Confederació dels Països Catalans.

Visca la Flama del Canigó, símbol de les nostres unitat i unió!

Visca Sant Joan, Diada Nacional dels Països Catalans!

Daniela Grau Humbert
Associació nord-catalana dels ambaixadors de la Flama del Canigó