En menys d’un any la situació internacional ha donat un gir de 180 graus. On abans trobàvem una Unió Europea potent, aliada dels EUA, que plantava cara a Rússia i es prenia la llibertat de desairar Israel exigint-li retirar el bloqueig sobre Gaza o criticant les colònies israelianes, ara ens trobem una situació ben diferent: Després de dècades de males relacions, Washington i Moscou comencen a remar plegats, la Unió Europea fa aigües, Gran Bretanya està a punt d’abandonar el Club, els presidents Trump i Putin animen a desmantellar la UE i els partits euroescèptics ja estan trucant a la porta. I davant d’aquest món canviat el nacionalisme català ha de seguir movent-se, adaptant-se per aconseguir el seu fi, la seva raó de ser, l’establiment d’un Estat Català independent i sobirà.

Durant els anys que portem de procés, Rússia sempre ha estat allà, expectant i interessada en la situació catalana. No sols la televisió pública russa ha emès diversos documentals sobre Catalunya, un d’ells titulat “Catalunya no és Espanya”, sinó que el Kremlin pot veure en la possible secessió catalana un element més de desestabilització de la UE i, fins i tot, un nou soci al mediterrani. Tanmateix, els dirigents catalans fins ara han ignorat la carta russa, les bones relacions amb la UE ho significaven tot i no deixaven lloc a l’acostament rus. Però el món està canviant i fora de la Unió Europea s’obre un horitzó cada cop més ampli: Els Estats Units com a primera potència mundial, la Federació Russa com a potència que pugna per recuperar el seu lloc al món, però també Israel o Gran Bretanya són algunes de les possibilitats que Catalunya pot trobar fora de la UE.

És en aquest context internacional que ha nascut Catrus Capital, el lobby catalano-rus, un lobby fundat pels joves emprenedors Andreu Garrigó i Alexander Dmitrenko i que busca fomentar les relacions econòmiques, socials i polítiques entre Rússia i Catalunya. A més a més, Catrus Capital aposta obertament per l’establiment d’un Estat català independent, un Estat que segons els promotors té una llarga llista de possibilitats si treballa els vincles amb Rússia. En paraules dels seus fundadors: “A Catrus Capital ens hem proposat acostar Rússia a Catalunya, i Catalunya a Rússia, des d’on apostem per la creació de llocs de treball o la creació de riquesa, oferint projectes i empreses d’alt valor social que promoguin la llibertat de moviment de les persones”. A dia d’avui, Catrus Capital ja ha començat a presentar-se davant les institucions polítiques, socials i financeres catalanes. De moment l’entitat ha estat creada com a LLP a Londres, Regne Unit, perquè els seus promotors no els agrada, ni aproven, el sistema fiscal i societari de l’Estat Espanyol.