Els ciutadans de Catalunya són ara ciutadans europeus de ple dret. És ben possible que majoritàriament vulguin posseir un estat propi. En conseqüència, potser cal un nou estat europeu per tal de correspondre a una voluntat majoritària de ciutadans lliures que ara pertanyen a la Unió Europea. La força d’aquest raonament rau en les seves premisses de les quals deriva una conclusió.

La seva primera premissa és un fet. Convé insistir-hi molt més del que es fa que nosaltres som ara ciutadans europeus de ple dret. Tot i aquesta la nostra condició som agredits en l’exercici de les nostres llibertats. Hi ha uns ciutadans europeus que són agredits per l’Estat del qual formen part d’una manera contínua. Per la sentència d’un tribunal constitucional que tenia clarament una composició irregular va ser anul·lada part d’un text legal que havia estat sotmès a referèndum popular. La qual cosa no és pas corrent en la vida dels pobles lliures. És una anomalia.

La segona premissa és la possibilitat d’una voluntat de tenir un estat propi. Som una nació. Nosaltres decidim fou el lema de la manifestació del 10 de juliol de 2010. Durant la Diada Nacional de Catalunya de l’any 2012 se celebrà la manifestació Catalunya, nou estat d’Europa a Barcelona. La Via Catalana cap a la Independència, més coneguda com a Via Catalana, va ser una cadena humana d’uns quatre-cents quilòmetres proposada per l’Assemblea Nacional Catalana per l’Onze de Setembre de 2013 amb l’objectiu de reivindicar la independència de Catalunya. Va seguir el traçat de l’antiga Via Augusta, des del Pertús (Vallespir) fins a Alcanar (Montsià). Segons Carme Forcadell, presidenta de l’ANC, va ser «un símbol, el símbol de la unitat del poble català per assolir la sobirania nacional».

Victòria, Votar i Voluntat: l’11 de setembre de 2014 es varen desbordar els carrils centrals de l’avinguda Diagonal i la Gran Via de les Corts Catalanes de Barcelona. A les 17:14h es formà una gran V amb tres escenaris situats al vèrtex i als dos extrems de la V: “Victòria”, escenari principal situat a la plaça de les Glòries; “Votar”, situat a la plaça de Sarah Bernhardt i “Voluntat”, ubicat a la plaça Pius XII. Són tres punts d’una afirmació: Volem vèncer votant sobre la nostra sobirania nacional. Ho volem fer el diumenge dia 9 de novembre de 2014. Sabem el que volem. Som molts a saber-ho. Ens mantindrem ferms en aquesta voluntat. Des d’aquesta fermesa nacional celebrarem repetidament la festa de la nostra unitat com a poble. Des d’aquesta fermesa nacional i per tots els angles de la realitat treballarem per la nostra dignitat de ciutadans. A la Unió Europea hi ha qui escolta als seus ciutadans. Volem ser respectats. Volem la nostra plenitud nacional com tots els pobles lliures. Volem ser un nou estat europeu.